Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Norges 7 vackraste städer och byar

Publicerad 22 feb 2016
Fina städer finns det gott om i Norge, mycket tack vare de spektakulära omgivningarna. Vi har gjort ett försök att plocka ut guldkornen. Här är vår lista över Norges vackraste städer och byar.

7. Tromsø

Tromsø ligger 30 mil norr om polcirkeln och längre norrut än hela Sverige. Ändå bor det över 70 000 människor i kommunen. Vintrarna är långa och mörka, men Golfströmmen gör att hamnen alltid är isfri och det kan bli uppåt 20 grader varmt på somrarna. I "Porten till Arktis" finns världens nordligaste universitet och ett förvånansvärt rikt kulturliv.

6. Undredal

Vid stranden av den vackra Aurlandsfjorden ligger den lilla byn Undredal. Fram till 1988 gick det bara att komma hit med båt, men när den närliggande Gudvangentunneln byggdes mellan Aurlandsfjorden och Nærøyfjorden drog man en väg även hit. Här finns en liten stavkyrka och runt hundra permanent boende människor.

5. Bergen

Bergen ligger längst ut på västkusten och är Norges näst största stad med över 250 000 invånare. För att vara en storstad ligger den på en ovanligt fin plats, vid mynningen av en fjord och omgiven av berg. Platsen är också en av Europas regnigaste, vilket är resultatet av Atlantluftens ständiga kolliderande med den kuperade kusten.

4. Husøya

Husøya heter en ö och fiskeby som ligger precis vid polarcirkeln i Træna kommun. Træna består av flera hundra små öar i Norska havet, ungefär 4 mil från land. Alla öar är platta, utom Husøyas närmsta grannö Sanna, som reser sig på ett spektakulärt sätt ur havet. Här hålls varje år Trænafestivalen - världens kanske mest avlägsna musikfestival - och då får Husøyas 400 invånare sällskap av ett par tusen ungdomar som tältar under midnattssolen.

3. Ålesund

Ålesund med sina 50 000 invånare beskrivs ofta som en av Europas finaste städer. År 1904 brann nästan hela staden ner, men med hjälp av duktiga arkitekter byggdes den snabbt upp igen. Arkitekturen kom att influeras av jugendstil/art nouveau, där husen fick torn, spiror och olika ornament. De fina byggnaderna kombinerat med det natursköna läget och ett levande restaurang- och uteliv har gjort staden till ett populärt besöksmål.

2. Reine

Fiskebyn Reine med 300 invånare ligger långt ut på den storslagna ögruppen Lofoten norr om polcirkeln. Trots det fjärran läget kommer tusentals besökare hit varje år, och det är lätt att förstå varför. Den fina byn med de omgivande bergen har fått vara motiv i många böcker och turistbroschyrer. När besökarna fotograferat färdigt kan de besöka dock- och leksaksmuseet Dagmars Dukke-og Leketøysmuseum. Norges vackraste by erbjuder inget sprudlande nöjesliv, och det är precis så de som väljer att komma hit vill ha det.

1. Geiranger

Geiranger ligger längst in i Geirangerfjorden - kanske världens vackraste fjord - och omges av majestätiska fjäll. Av byns 250 invånare jobbar de flesta med turism. Geiranger besöks nämligen av hundratusetals turister varje år, som antingen kommer med bil via en av de två serpentinvägarna, eller med något av alla kryssningsfartyg som ständigt ankrar i fjorden. Trots det stora antalet besökare är Geirangerområdet relativt oexploaterat. Sedan 2005 är platsen listad som ett världsarv av UNESCO.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan