Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Djur

Världens 10 tyngsta landlevande djur

Uppdaterad 5 feb 2017
Världens allra tyngsta nu levande djur är valarna, med blåvalen i topp. Även på land är däggdjuren tyngst, vilket är ett bevis på hur framgångsrik djurgruppen har blivit sedan dinosaurierna dog ut. Här är världens 10 tyngsta (nu levande) landlevande djur, ungefärligt ordnade efter sin normala vikt enligt Världsnaturfonden WWF.

10. Giraff

Vikt: Över 1 000 kg [1]
Giraffen blir runt 5 m hög och är därmed världens högsta landlevande djur.[1] Den lever endast i vissa begränsade områden i Afrika, men har tack och lov fortfarande ett relativt stabilt bestånd (även om vissa underarter är utrotningshotade). Giraffen är växtätare och gillar framförallt trädgrenar. Det är med största sannolikhet fördelen med att nå högt belägna växtdelar som gjort att giraffen utvecklat sin långa hals. Giraffer blir 20 till 30 år gamla.[1]

9. Spetsnoshörning/svart noshörning

Vikt: 800 - 1 400 kg [3]
Spetsnoshörningen, en av fem levande noshörningsarter, lever i centrala och östra Afrika. Det finns endast några tusen individer och arten är kritiskt utrotningshotad. Spetsnoshörningen är växtätare och äter gärna vedartade växter. Bland noshörningarna är hanarna lite större än honorna, och särskilt vissa hanar kan växa sig väldigt stora. Spetsnoshörningar har en mankhöjd på upp till 1,8 m[12] och om de inte blir skjutna utan tillåts dö naturligt blir de upp till 50 år[13] gamla.

8. Valross

Vikt: 400 - 1 800 kg [2]
Valrossen lever vid vattnen norr om polcirkeln, framförallt runt Berings sund. Färre valrossar är det i Atlantområdet, på grund av tidigare jakt. Det är hanarna som blir störst och tyngst, medan honorna väger ungefär två tredjedelar så mycket som dessa. Valrossar är inte så smidiga på land men är å andra sidan bra simmare. De kan dyka djupt och äter främst saker de hittar på havsbotten, såsom musslor, räkor, krabbor och sjögurkor. Valrossar kan bli uppåt 40 år gamla[11] och 2,2 till 3,6 m långa[2]. Valrossen är med på listan eftersom den (till skillnad från sin tyngre släkting sjöelefanten) spenderar en stor del av sitt liv på land och därför brukar räknas som landlevande.

7. Javanoshörning

Vikt: 900 - 2 300 kg [4]
Javanoshörningen kan vara jordens mest utrotningshotade däggdjursart, med endast 60[4] individer i en population på ön Java i Indonesien. Anledningen är jakten på deras horn. Nu försöker man bevara de individer som finns kvar, framförallt genom att låta dem vara, vilket gör att det inte finns så många foton eller filmer på dem. Javanoshörningen äter växter, gärna på soliga platser. Den har en mankhöjd på upp till 1,7 m och blir troligtvis mellan 30 och 40 år gammal.[14]

6. Indisk pansarnoshörning

Vikt: 1 800 - 2 700 kg [5]
Den tredje noshörningen på listan, och den näst tyngsta, är den indiska pansarnoshörningen. Den lever i ett band söder om Himalaya där den är klassad som sårbar på grund av habitatförlust och jakt. Den är likt övriga noshörningar växtätare, och denna art gillar framförallt gräs. Dess namn har den från sin tjocka, metalliska hud som hänger i flikar på kroppen. Den indiska pansarnoshörningen har en mankhöjd på upp till 2 m[5] och blir i genomsnitt 40 år[15] gammal.

5. Flodhäst

Vikt: Upp till 3 200 kg [6]
Bland topplistans elefanter och noshörningar hittar vi flodhästen. Flodhästen är tillsammans med dvärgflodhästen de enda två arterna flodhästar. Flodhästen lever i floder och sjöar i stora delar av södra Afrika. Arten är inte utrotningshotad, men räknas som sårbar på grund av habitatförluster och jakt. Flodhästar spenderar mesta tiden i vattnet, men äter i huvudsak landväxter. Det finns även vissa rapporter på att de ätit av döda djur eller till och med jagat djur för föda. Flodhästar har en mankhöjd på upp till 1,5 m[6] och blir upp till 40 år[16] gamla i det vilda.

4. Trubbnoshörning/vit noshörning

Vikt: 1 400 - 3 600 kg [7]
Den största och tyngsta noshörningen är trubbnoshörningen. Den lever i östra och södra Afrika, där den har en ganska stark population. Dock finns bara den "sydliga" av de två underarterna kvar i vilt tillstånd. Den "nordliga", som levde längre norrut, utrotades i det vilda runt 2006, och endast tre individer[17] i fångenskap finns kvar. Trubbnoshörningen är den mest sociala av noshörningarna; honor och hanar lever i grupper, bortsett från vuxna hanar som ofta vandrar ensamma. Av växterna den äter föredrar den gräs bäst. Trubbnoshörningen har en kraftig kropp med en utmärkande puckel på nacken. Den har en mankhöjd på upp till 1,8 m[7] och kan bli 40 år[17] gammal.

3. Skogselefant

Vikt: 2 000 - 5 000 kg [8]
Topplistans tre översta platser innehas av de tre elefantarterna. Av dessa lever två i Afrika; skogselefanten och savannelefanten. Skogselefanten utmärker sig från savannelefanten genom att vara lite mindre, ha rundare öron, samt hålla till i regnskogen. Hos elefanterna blir hanarna störst, likaså hos skogselefanterna, där de kan ha en mankhöjd på upp till 3 m[8]. Alla elefanter är växtätare. Skogselefanten och savannelefanten ansågs länge vara underarter av samma art, men nya DNA-analyser visar att de är två egna arter. Afrikansk elefant är namnet på det släkte som de båda elefantarterna tillhör. Skogselefanten kan leva i 60 till 70 år[18] och klassas som sårbar.

2. Asiatisk elefant

Vikt: Runt 5 000 kg [9]
Den asiatiska elefanten är den enda elefantarten i Asien. Den finns fläckvis i Indien och delar av Sydostasien. Det lättaste sättet att skilja en asiatisk elefant från någon av de afrikanska arterna (förutom att de lever på olika kontinenter) är öronen - den asiatiska elefanten har mycket mindre öron än de afrikanska. Hanarna kan ha en mankhöjd på upp till 3,5 m.[9] Arten är starkt hotad, framförallt på grund av skogsskövling, men även på grund av jakt. Den asiatiska elefanten blir normalt runt 60 år gammal i det vilda.[19]

1. Savannelefant

Vikt: 4 000 - 7 000 kg [10]
Världens största och tyngsta landlevande djur är savannelefanten. Denna gigant kan ha en mankhöjd på otroliga 4 m[10]. Den skiljer sig från sin släktfrände skogselefanten genom sin större storlek, sina mer trekantiga öron och genom att hålla till på stäppen och savannen. Arten klassas som sårbar, främst på grund av jakt och habitatförlust. Savannelefanten blir 60 till 70 år gammal.[20]
Referenser
[1]
"Giraffe". WWF. Läst 5 feb 2017.
[2]
"Walrus". WWF. Publicerad 17 apr 2005. Läst 5 feb 2017.
[3]
"Black Rhino". WWF. Läst 5 feb 2017.
[4]
"Javan Rhino". WWF. Läst 5 feb 2017.
[5]
"Greater One-Horned Rhino". WWF. Läst 5 feb 2017.
[6]
"Hippopotamus". WWF. Läst 5 feb 2017.
[7]
"White Rhino". WWF. Läst 5 feb 2017.
[8]
"African Forest Elephant". WWF. Läst 5 feb 2017.
[9]
"Asian Elephant". WWF. Läst 5 feb 2017.
[10]
"Savanna Elephant". WWF. Läst 5 feb 2017.
[11]
"Walrus". National Geographic. Läst 5 feb 2017.
[12]
"Black Rhinoceros". National Geographic. Läst 5 feb 2017.
[13]
"Black Rhinonoceros". National Geographic Kids. Läst 5 feb 2017.
[14]
"Javan rhino". WWF. Läst 5 feb 2017.
[15]
"Indian Rhinoceros". National Geographic. Läst 5 feb 2017.
[16]
"Hippopotamus". National Geographic. Läst 5 feb 2017.
[17]
"White rhinoceros". WWF. Läst 5 feb 2017.
[18]
"African Forest Elephant". African Wildlife Foundation. Läst 5 feb 2017.
[19]
"Asian Elephant". National Geographic. Läst 5 feb 2017.
[20]
"Elephant". African Wildlife Foundation. Läst 5 feb 2017.
 
 
Liknande
Senaste
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden