Världens 12 märkligaste platser
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Jorden

Världens 12 märkligaste platser

Publicerad 18 feb 2012
Det finns platser på jorden som är så egendomliga att de lika gärna skulle kunna ligga på en annan planet. Vad sägs om en prickig sjö, en stenskog eller ett brinnande hål i marken? Här är 12 riktigt märkliga platser.

12. Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni ligger i Bolivia och är världens största saltfält. Det är lika stort som Skåne och så platt att skillnaden i höjd aldrig är större än en meter. Salar de Uyuni bildades för 40 000 år sedan när en förhistorisk saltvattensjö torkade ut, och platsen är idag ett populärt turistmål samt en viktig naturtillgång (man utvinner både salt och litium här). När det regnar täcks hela saltfältet med vatten och bildar vad som sägs vara världens största spegel.

11. Chocolate Hills, Filippinerna

På ön Bohol i Filippinerna finns dessa säregna kullar. De består av kalksten och täcks av gräs som blir chokladbrunt under torrperioden, därav namnet. Sammanlagt finns det runt 1 500 kullar på ön och deras höjd varierar mellan 30 och 120 m. Det finns flera teorier om hur chokladkullarna uppstod. En lokal legend berättar om den glupska jätten Miguel som blev kär och ville gå ner i vikt. Han kräktes upp allt han åt och spyhögarna stelnade sedan till Chocolate Hills. Den mest troliga förklaringen är att kullarna är ett resultat av erosion. Området är välbesökt av turister och är uppe som förslag till UNESCO:s världsarvslista.

10. Door to Hell, Turkmenistan

"Door to Hell" är ett brinnande hål i marken utanför byn Darvaza i Turkmenistan. Hålet ligger mitt ute i Karakum-öknen, ett område som har stora tillgångar av olja och naturgas. "Dörren till helvetet" bildades 1971 när sovjetiska geologer råkade borra igenom taket till en grotta fylld med naturgas. Marken kollapsade och det blev ett stort gapande hål med en diameter på 70 m. För att hindra de giftiga gaserna från att sprida sig bestämde sig geologerna för att tända eld på håligheten och låta den brinna tills allt bränsle var slut. Man trodde det skulle ta några dagar, men det brinner än idag. För en storleksjämförelse, notera människorna till vänster om hålet.

9. Spotted Lake, Kanada

Spotted Lake är en sjö nära staden Osoyoos i British Columbia, Kanada. Sjön har inga in- eller utlopp och innehåller extremt höga halter av olika mineral, främst magnesiumsulfat, natriumsulfat och kalcium. På sommaren avdunstar det mesta av vattnet och kvar lämnas massor av runda pölar. Pölarna får olika färger beroende på vilka mineral de innehåller och runt om vattenansamlingarna hårdnar överblivet mineral till att bilda naturliga gångvägar. Spotted Lake ägs av både staten och urbefolkningen (indianerna tror att ett dopp i sjön är helande), och den skyddas från allmänheten med stängsel.

8. Dry Valleys, Antarktis

Om du trodde att Antarktis var täckt av snö och is så trodde du fel. Vid den antarktiska kusten ligger McMurdo Dry Valleys, en rad isfria dalar som tillsammans utgör världens mest säregna öken. Det snöar i princip aldrig här och de omgivande bergen hindrar glaciärer från att röra sig in i dalarna. Dessutom är luftfuktigheten extremt låg på grund av att hårda vindar förångar nästan all fukt. Den årliga genomsnittstemperaturen är -20 °C och under den mörka vintern faller temperaturen i perioder ner under -50 °C. Förhållandena är så exceptionella att forskare liknar klimatet i Dry Valleys med det på planeten Mars. Det finns liv i området, men det är väldigt litet till storleken och utgörs mest av bakterier och andra mikroorganismer. På sommaren rinner smältvatten från de omgivande glaciärerna igenom några av dalarna och bildar på ett ställe Antarktis längsta flod, Onyx River, 40 km lång. Längs dessa periodiska vattendrag kan man hitta lite lav och mossa. I Dry Valleys finns också ett flertal extremt salta sjöar, varav de flesta är frusna året om.

7. Shilin, Kina

Shilin, vilket betyder "stenskog", är en samling udda stenformationer i provinsen Yunnan, Kina. Som namnet antyder ser de höga klipporna ut som stora träd som vuxit upp ur marken, men i själva verket är formationerna ett resultat av vittring och erosion. Klipporna består av den vulkaniska bergarten basalt och omgavs för flera miljoner år sedan av kalksten. Eftersom kalksten är känsligare än basalt för nedbrytning blev resultatet den stenskog som mängder av turister besöker idag. Klippor, liknande de i Shilin, kallas ofta för karstformationer och finns på flera platser i världen. Ett annat spektakulärt stenlandskap är Tsingy de Bemaraha på Madagaskar.

6. Avenue of the Baobabs, Madagaskar

Avenue of the Baobabs är ett område i Madagaskar med en grupp majestätiska träd. Längs grusvägen mellan två städer står ett dussintal 30 m höga baobabträd som tillsammans bildar en ståtlig allé. Den unika omgivningen lockar till sig mängder av besökare varje år, men Avenue of the Baobabs är ännu inget naturreservat och hotas av skogsskövling. Träden, som är uppåt 800 år gamla, stod förr tillsammans med andra träd i den täta regnskog som en gång i tiden täckte Madagaskar. När öns befolkning växte höggs stora delar av skogen ner, men baobabträden sparades eftersom det går att äta deras frukter och löv.

5. Pamukkale, Turkiet

Pamukkale betyder "bomullsslott" och är en iögonfallande naturlig formation i Turkiet. Varma källor spyr ut kalkrikt vatten som faller ner över 160 m höga klippor. På vägen stelnar en del av de upplösta kalkrika mineralerna och formar vita terasser av kalksten, så kallade travertiner. Liknande travertiner finns även på andra ställen i världen, bland annat i Huanglong i Kina, men inga är så spektakulära som de i Pammukale. På toppen av klipporna ligger den antika ruinstaden Hierapolis som byggdes på 200-talet f.Kr. för att folk skulle kunna komma och kurera sig i de varma källorna. Området är uppsatt på UNESCO:s världsarvlista och besöks dagligen av ungefär 20 000 turister. För att skydda terasserna har man nu förbjudit folk från att bada i dem, vilket tidigare var mycket uppskattat.

4. Giant's Causeway, Nordirland

Giant's Causeway är ett område på Nordirland med omkring 40 000 kantiga stenar. De består av bergarten basalt och bildades för 50-60 miljoner år sedan efter ett underjordiskt vulkanutbrott. När lava kyls av relativt snabbt och sedan spricker kan dessa typer av kolumner av basalt uppstå. Vissa av kolumnerna är uppåt 12 m höga och de flesta är hexagoner (sexkantiga), även om vissa har fem eller fyra sidor. Giant's Causeway finns med på UNESCO:s världsarvlista och är det mest populära turistmålet på Nordirland. Andra platser i världen med liknande basaltformationer är Devils Postpile National Monument i USA och Panská skála i Tjeckien.

3. Blood Pond Hell, Japan

I den japanska staden Beppu finns över 3 000 varma källor. Staden är en känd kurort som varje år får besök av miljoner människor som vill bada i naturligt varma pooler. Nio utav dessa källor är extra spektakulära och kallas The Nine Hells of Beppu. De har olika färger och kännetecken, och är mer till för att titta på än att bada i. Den mest iögonfallande utav de nio helvetena är Chinoike Jigoku, eller "Blood Pond Hell". Det är också utan tvekan den mest fotogeniska. Chinoke Jigoku har en temperatur på 78 °C och ett högt innehåll av järnrika mineral som färgar vattnet dramatiskt blodrött.

2. Grand Prismatic Spring, USA

En annan uppseendeväckande varm källa är Grand Prismatic Spring i Yellowstone nationalpark, Wyoming, USA. Det är den största varma källan i USA och den tredje största i världen. Som namnet antyder innehåller källan nästan alla regnbågens färger, samma färger som kommer fram då man bryter vitt ljus i ett prisma. Färgerna är ett resultat av pigmenterade bakterier som växer som mattor i det mineralrika vattnet. Olika bakterier växer på olika avstånd från källan vilket ger upphov till de olika färgerna. I mitten av källan är temperaturen 70 °C, vilket är för varmt för källans bakterier. Den intensiva djupblå färgen är ett resultat av att vattnet är väldigt rent och källan väldigt djup (50 m).

1. Fly Geyser

Fly Geyser står i Black Rock Desert, Nevada, USA, och ser ut som något från en Alien-film. Den ständigt aktiva gejsern är ganska okänd för allmänheten eftersom den ligger på privat mark som tillhör farmen Fly Ranch. Den enda grusvägen som leder fram till källan spärras med en hög grind som ska stoppa obehöriga från att ta sig fram och förstöra platsen. Fly Geyser är inte enbart ett naturligt fenomen, utan bildades på 60-talet när geotermiskt vatten tog sig in i en dricksvattenbrunn. Mineral som var upplöst i det varma vattnet steg upp till ytan där det kristalliserade (stelnade) och började bygga upp den unika formationen. Den är ungefär lika hög som en vuxen människa och växer fortfarande. Vatten sprutar oavbrutet 1,5 m upp i luften och faller sedan ner i 30-40 olika pooler, som även de byggts upp av hårdnat mineral. Eftersom gejsern är sammansatt utav många olika mineral får den skiftningar i flera vackra färger.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons