Världens 5 häftigaste fordonskyrkogårdar
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Teknik

Världens 5 häftigaste fordonskyrkogårdar

Publicerad 6 feb 2012
Har du också undrat var flygplan, tåg och båtar tar vägen när dom dör? Eller vad som hände med alla radioaktiva bussar som användes vid evakueringen av Tjernobyl-området 1986? Här är de fem häftigaste fordonskyrkogårdarna på jorden.

5. Båtkyrkogården i Nouadhibou, Mauretanien

Hamnen i Nouadhibou, afrikanska Mauretaniens näst största stad, är fylld med övergivna båtar. Över 300 rostiga fartygsskelett ligger ankrade i vattnet, vilket gör platsen till världens största båtkyrkogård. Spökflottan består främst av fiskebåtar som dumpats av deras ägare då de blivit olönsamma. Att så många skepp samlats just i Nouadhibou beror på att tjänstemän i staden tar emot mutor mot att båtägare får dumpa sina skepp i hamnen.

4. Stridsvagnskyrkogården i Kuwait

Runt om i världen finns det gott om samlingar med stridsvagnar som lämnats kvar efter tidigare krig. Bilderna visar stridsfordon som övergavs av Irak efter att de förlorade Kuwaitkriget 1991. De flera hundra stridsvagnarna och pansarfordonen samlades ihop av de allierade trupperna och bildar nu en stridsvagnskyrkogård i öknen utanför Ali Al Salem Air Base, en kuwaitisk militärflygbas.

3. Tågkyrkogården i Uyuni, Bolivia

Tre kilometer utanför staden Uyuni i Bolivia finns världens största tågkyrkogård. Platsen var fram till 40-talet en vältrafikerad järnvägsknut för tåg som transporterade malm från Bolivias gruvor. När gruvindustrin började gå dåligt kördes massor av överblivna lokomotiv och vagnar helt enkelt ut i ödemarken och övergavs. Nu utgör de rostande metallskeletten i öknen en bisarr och nästa spöklik syn. Tågkyrkogården är ett populärt turistmål och det finns planer på att göra den till ett museum. Den ligger i utkanten av världens största saltfält, Salar de Uyuni, en platt yta lika stor som Skåne.

2. Radioaktiva fordon i Rassokha, Ukraina

På ett fält 25 km från Tjernobyl, nära Rassokha (eller Rassorva), står 1 500 fordon som användes vid kärnkraftsolyckan 1986. Här finns militärhelikoptrar, bussar, lastbilar, bulldozers, brandbilar, ambulanser och massor av stridsvagnar. Alla fordonen är fortfarande radioaktiva och kommer aldrig mer att kunna användas. Att komma innanför taggtrådarna som omringar fältet är strikt förbjudet för obehöriga, men trots hälsoriskerna är det vanligt att fordonen plundras på delar. Helikoptrarna i mitten av fältet användes till att vattenbomba den brinnande reaktorn, och deras piloter var bland de personer som utsattes för mest strålning av alla. Trots det försökte några personer en gång stjäla en av helikoptrarna, som vid tillfället avgav en strålning 30 gånger högre än den lagliga. Anledningen: De ville flytta den till en av Ukrainas städer och göra om den till ett originellt kafé.

1. Flygplanskyrkogården The Boneyard i Tuscon, USA

Världens största flygplanskyrkogård heter 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group, eller AMARG. Den ligger utanför Tuscon, Arizona i USA och har smeknamnet "The Boneyard". Här står över 4 400 flygplan från USA:s flygvapen som väntar på att återanvändas, plockas isär, säljas eller skrotas. AMARG har 550 anställda och är en del av den stora flygbasen Davis Monthan Air Force Base. Det torra klimatet i Arizonas öken gör att planen på flygbasen inte rostar så snabbt och därmed kan bevaras längre. Understa bilden visar demonteringen av bombplan av typen B-52, i enlighet med ett nedrustningsavtal som undertecknades mellan USA och Ryssland 1991. Hela 365 stycken stora B-52:or plockades isär och fick sedan ligga kvar i bitar så att ryska satelliter skulle kunna fotografera dem och därmed bekräfta att de var förstörda.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons