Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Världens 6 farligaste flygplatser

Publicerad 26 aug 2012
Ungefär var fjärde människa är flygrädd, och det är främst vid start och landning som människor känner obehag. Om du tillhör de flygräddas skara så kan du iallafall trösta dig med att du (förhoppningsvis) slipper landa på, eller lyfta från, någon flygplatserna på denna lista. Observera dock att detta inte är en lista över vilka flygplatser som har skördat flest dödsoffer, utan en lista över de flygplatser som är farligast i teorin. Världens farligaste flygplatser har inte orsakat så många flygkrascher som man skulle kunna tro, eftersom piloter oftast inte försöker landa på dem om inte förhållandena är perfekta.

6. Princess Juliana International Airport, Saint Martin

Flygplatsen på tursitön Saint Martin är en av de mest trafikerade i Västindien, och här landar allt från små propellerplan till stora jumbojets. Inflygningen till landningsbana 10 är en av de mest spektakulära i världen då den går bara meter över den välbesökta stranden Maho Beach. Både planespotters och turister utmanar ödet och samlas framför landningsbanan så fort flygplan ska landa. Även när flygplan ska lyfta så hänger människor i staketet mot flygplatsen för att försöka stå emot jetströmmarna som bildas då planen varvar upp motorerna. Många barer och restauranger på Maho Beach har tavlor som visar flygplatsens ankomst- och avgångstider, och en servering har till och med högtalare som sänder ut kommunikationerna mellan piloterna och flygtornet. Eftersom inflygningen till bana 10 sker över öppet hav så riskerar piloterna tappa höjdorienteringen om de inte flyger instrumentellt, men att lyfta från samma bana är ännu svårare eftersom berg tvingar planen att svänga strax efter start. Nere till höger på bilden syns en skylt som varnar för att planens jetstrålar kan blåsa iväg solbadare.

5. Gibraltar International Airport

Det lilla brittiska territoriet Gibraltar ligger på en udde och har en yta på endast 6,8 km2. Eftersom udden är så smal så täcks Gibraltars enda landgräns (mot Spanien) helt upp av territoriets flygplats. Detta har medfört att den enda bilvägen mellan Spanien och Gibraltar går rakt över flygplatsens enda landningsbana. Varje gång ett flygplan ska landa på eller lyfta från flygplatsen så måste bilvägen stängas av, vilket skapar krångel för både bilister och flygtrafik. Gibraltar Airport har tidigare enbart trafikerats av militärflyg och passagerarflyg till England, men 2006 skrevs ett avtal mellan Storbritannien och Spanien som även gav spanska inrikesflygplan tillåtelse att använda flygplatsen. Detta har medfört att flygtrafiken ökat, vilket i sin tur gjort att det eviga avstängandet av bilvägen blivit ännu mer irriterande. För att förhindra att någon stressad bilist snart struntar i bommarna och kör ut på landningsbanan så har man nu äntligen börjat bygga en biltunnel under flygplatsen.

4. Matekane flygplats, Lesotho

En av världens läskigaste landningsbanor finns på Matekane flygplats i det lilla kungadömet Lesotho i Afrika. Grusbanan är endast 400 m lång och börjar/slutar precis vid kanten av en 600 m hög klippa. För piloter som ska landa här finns därmed inte minsta utrymme för misstag. Lesotho är ett av världens minst utvecklade länder, och landningsbanan avänds ofta av välgörenhetsorganisationer och doktorer som ska besöka otillgängliga byar i det bergiga landet.

3. Juancho E. Yrausquin Airport, Saba

På den lilla ön Saba i Västindien finns denna skräckinjagande flygplats. På den ena sidan flankeras landningsbanan av en brant vulkan, medan stupande havsklippor omslutar den på andra sidan och i båda ändarna. Landningsbanan är endast 400 m lång, och en missad landning resulterar i att flygplanet antingen krossas mot någon av klippväggarna eller landar i vattnet. Eftersom banan är så kort så kan inga jetplan landa här, utan flygplatsen trafikeras endast av små propellerplan som flyger till och från närliggande öar.

2. Tenzing-Hillary Airport, Nepal

Tenzing-Hillary Airport är namnet på flygplatsen i staden Lukla i Nepal. Den är uppkallad efter Tenzig Norgay och Hillary Edmund - de två första människorna på Mount Everests topp - och de flesta expeditionerna till berget utgår från just Lukla. Tenzing-Hillary Airport är alltid med i diskussioner om världens farligaste flygplatser, och det är den flygplats på listan där det har inträffat flest flygolyckor. Flygplatsen ligger på 2 860 m höjd i en krokig dal som omsluts av höga bergstoppar. Inflygningsbanan är allt annat än rak och väder och vindar är svårförutsägbara. Landningsbanan är endast 460 m lång och har dessutom en påtaglig lutning på 12 %. Det går bara att landa från ett håll (och lyfta från det andra) eftersom ett stort berg reser sig i ena änden av landningsbanan. I den andra änden stupar en brant sluttning ner till botten av dalen, 610 m längre ner. Det finns därför inga större chanser att överleva en landning som avbryts i sista stund.

1. Courchevel flygplats, Frankrike

Världens farligaste flygplats finns på cirka 2 000 m höjd i den franska skidorten Courchevel i Alperna. Det ovanliga med flygplatsen är att dess landningsbana ligger i en backe och har en lutning på hela 18,5 %. Precis bredvid flygplatsen finns liftar och skidbackar som går i samma sluttning som landningsbanan. Förutom att vara sällsynt sluttande så är banan också relativt kort (525 m), och landningar sker alltid i uppförsbacke för att flygplanen ska kunna bromsa snabbare. Alla starter sker självklart i nedförsbacke. Som vid många andra små landningsbanor i världen så finns det ingen intrumentell hjälp för piloterna att få vid inflygningen, utan flygplatsen tillåter endast visuella landningar (piloterna måste flyga helt för egen hand och ta hjälp av yttre referenser för att pricka landningsbanan). Skulle ett flygplan avbryta landningen så tillåter inte terrängen att piloten flyger runt för att försöka igen, utan planet måste istället flyga till någon annan flygplats. Eftersom landningsbanan ligger på en bergssluttning så gäller det dock att avbryta ett landningsförsök i god tid. Introt till James Bond-filmen Towmorrow Never Dies filmades här.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan