Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Jorden

Världens 6 högsta berg

Publicerad 22 jan 2012
- Uppdaterad 31 dec 2016
Att Mount Everest är världens högsta berg känner de flesta till, men det finns över dussinet berg på jorden som är högre än 8 000 m. Samtliga ligger i de två asiatiska bergskedjorna Himalaya och Karakoram. Här är världens sex högsta berg. Deras höjder är tagna från Nationalencyklopedin.

6. Cho Oyu, Kina (Tibet)/Nepal - 8 201 m.ö.h.

Likt de flesta av bergen över 8 000 m delas toppen av Cho Oyu av en landgräns. I detta fall är det gränsen mellan Tibet (som intagits av Kina) och Nepal, vars sträckning i Himalaya går över flertalet 8 000-meterstoppar. Cho Oyu ligger endast 20 km väster om Mount Everest, och är nästan lika trafikerad av klättrare som sin granne. Detta beror mycket på bergets närhet till en stor handelsväg samt dess relativt flacka sluttningar. Cho Oyu bestegs första gången 1954 av österrikarna Herbert Tichy och Joseph Jöchler samt sherpan Pasang Dawa Lama. Fram till 2012 hade 2 668 personer bestigit Cho Oyu och 39 av alla som försökt hade dött (39 av 2668 ger en dödskvot på 1,5 %).

5. Makalu, Kina (Tibet)/Nepal - 8 485 m.ö.h.

Makalu ligger endast 18 km sydöst om Mount Everest, men har få klättrare. Det anses som ett av de svåraste bergen att bestiga, vilket bland annat beror på dess branta sidor och skarpa, väderutsatta, bergskammar. Den sista biten till toppen är formad som en pyramid och kräver teknisk klättring. Makalu bestegs första gången 1955 av fransmännen Lionel Terray och Jean Couzy. Fram till 2012 hade 234 personer bestigit Makalu och 26 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 11 %). På bilden ses Makalu i bakgrunden och Chamlang (7 321 m.ö.h.) i förgrunden.

4. Lhotse, Kina (Tibet)/Nepal - 8 516 m.ö.h.

Precis som Cho Oyu och Makalu ligger även Lhotse i närheten av Mount Everest, samt har sin topp delad mellan Tibet och Nepal. Lhotse sitter mer eller mindre ihop med Mount Everest och de skiljs endast åt av ett bergspass på 7 900 m höjd kallat South Col. Sett från South Cols högsta plats, vilken man passerar om man ska upp på Mount Everest via en av klättringsrutterna, ser Lhotse inte så mycket ut för världen. Dess topp ligger endast 610 m ovan denna plats. Dock, på andra sidan berget sluttar Lhotse 3 200 vertikalmeter på ett horisontellt avstånd av 2 250 m. Detta gör Lhotses sydsida till en av de brantaste bergssidorna i Himalaya. Lhotse bestegs första gången 1956 av schweizarna Ernst Reiss och Fritz Luchsinger. Fram till 2012 hade 221 personer bestigit Lhotse och 11 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 3,4 %). På bilden syns Mount Everest till vänster och Lhotse till höger.

3. Kanchenjunga, Nepal/Indien - 8 586 m.ö.h.

Kanchenjunga ligger också i Himalaya, men runt 12 mil öster om Mount Everest, Cho Oyo, Makalu och Lhotse. Hela denna del av Himalaya kallas Kanchenjunga, och namnet betyder "de fem snöskatterna" efter de fem högsta topparna i området. Till skillnad från Mount Everest finns ingen klar klättringsrutt upp till toppen av Kanchenjunga. Varje expedition får till viss del upptäcka farorna själva, och många har därför fallit offer för laviner, fallande stenar, glaciärsprickor och snöstormar. Kanchenjunga bestegs första gången 1955 av britterna Joe Brown och George Band. Fram till 2012 hade 209 personer bestigit Kanchenjunga och 40 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 21 %).

2. K2 (Mount Godwin-Austen), Kina/Pakistan - 8 611 m.ö.h.

K2, även kallad Mount Godwin-Austen, har med 23 % den näst högsta dödskvoten av bergen högre än 8 000 m (Annapurna, världens 10:e högsta berg, är värst med 38 %, främst på grund av laviner). K2 står för Karakoram 2, och namnet kommer från att K2 var den andra höga toppen som antecknades vid britternas kartläggning av bergskedjan på 1800-talet. K2 ligger alltså inte i Himalaya tillsammans med de övriga sex högsta bergen, utan i Karakoram som löper parallellt med västra Himalaya (ibland räknas dock Karakoram som en del av Himalaya). Karakoram är i egen prakt full av toppar högre än 7 000 m, och har den högsta koncentrationen av 8 000-meterstoppar på jorden. K2 reser sig dock högt över sin omgivning, och dess sidor är branta likt en pyramids. På grund av detta, samt dess oberäkneliga väder och lavinfara, anses K2 av många vara det mest svårbestigna berget i världen. K2 är ett av de få berg som än så länge inte har bestigits på vintern. K2 bestegs första gången 1954 av italienarna Lino Lacedelli och Achille Compagnoni. Fram till 2012 hade endast 284 personer bestigit K2 och 66 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 23 %).

1. Mount Everest, Kina (Tibet)/Nepal - 8 848 m.ö.h.

Mount Everest är med ganska god marginal världens högsta berg. Mount Everests vanliga klättringsrutt är inte superbrant, utan det som är farligast på Mount Everest är vädret och höjden. Få har dött i fallolyckor jämfört med förfrysning och höjdsjuka. Vid bestigning av Mount Everest måste klättrare spendera lång tid i "dödszonen", det vill säga den höjd där syrehalten är för låg för att kroppen ska kunna återhämta sig. Mount Everest är idag vältrafikerad och det finns gott om stegar, fasta klättringslinor och guider som kan hjälpa klättrare till toppen. Men det är fortfarande ett farligt berg, något som världen påmindes om 1996 när åtta klättrare dog samma dag i en snöstorm. Mount Everest bestegs första gången 1953 av nepalesen Tenzing Norgay och nyzeeländaren Edmund Hillary. Fram till 2012 hade 3 684 personer bestigit Mount everest och 210 av alla som försökt hade dött (dödskvot på 5,7 %).
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan