Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Världens 7 nya underverk

Publicerad 24 maj 2012
Av antikens sju underverk är alla utom Cheops pyramid borta. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations satte därför igång en omröstning för att ta fram världens sju nya underverk. Organisationen valde ut 200 kandidater och över 100 miljoner röster togs in via internet och telefon för att 2007 kora de sju vinnande underverken. Det ska dock nämnas att listan fått kritik eftersom man kunde rösta hur många gånger man ville och att vissa länder kampanjade för sina kandidater. Världsarvsorganisationen UNESCO hör till dem som tagit avstånd från listan. Detta till trots, är New7Wonders Foundations lista än så länge den bästa kandidaten till "världens sju nya underverk". De nya underverken är här rangordnade efter sin häftighet.

7. Colosseum, Italien

Colosseum var Romarrikets största amfiteater (öppen arena med publikplatser på flera sidor) och är än idag dess kanske mest kända symbol. Arenan byggdes mellan åren 72 och 80 e.Kr. efter order av kejsare Vespasianus. Färdigställandet av Colosseum firades med en familjedag av djurhetsningar, avrättningar och blodiga gladiatorstrider. Colosseum fortsatte användas för dessa aktiviteter under hela antiken, för att under medeltiden i stället användas som kyrkogård, verkstäder och bostad. Colosseum skadades svårt i en stor jordbävning 1349, då hela yttre delen av södra sidan kollapsade. Colosseum är idag en symbol för avskaffandet av dödsstraffet och upplyses i guld varje gång det upphävs någonstans i världen.

6. Taj Mahal, Indien

Taj Mahal är ett mausoleum (överdrivet stort gravmonument) byggt av stormogulen Shah Jahan åt sin tredje fru Mumtaz Mahal. Taj Mahal byggdes mellan åren 1632 och 1653 och består, förutom av själva huvudbyggnaden, av några omgivande mindre hus och trädgårdar. Det mesta är byggt i vit marmor och designen är influerad av persisk, turkisk och indisk arkitektur. Taj Mahal är ett riktigt stort mausoleum, med minareter som är över 40 m höga och en huvudbyggnad som är över 60 m hög. Den mest spektakulära delen av underverket är den jättelika kupolen, men även den rikt dekorerade exteriören och interiören är imponerande.

5. Kristus frälsaren (Cristo Redentor), Brasilien

Denna välkända staty av Jesus står på det 700 m höga berget Corcovado och blickar ut över Rio de Janeiro. Kristus frälsaren, som består av cement täckt av en bergart kallad täljsten, är 30 m hög och står på en 10 m hög piedestal. Underverket är långt ifrån världens högsta staty, men en av de mest kända. Kristus frälsaren finansierades genom en insamling gjord av katolska kyrkan i Brasilien, vilka ville ha en kristen symbol i Rio de Janeiro. Efter diskussioner om bland annat ett kors, föll valet av symbol på Jesus med utsträckta armar, vilket är en symbol för fred. Kristus frälsaren byggdes mellan åren 1922 och 1931. År 2008 träffades underverket av blixten och fick genomgå vissa reparationer.

4. Chichen Itza, Mexiko

Chichen Itza var en stor stad på Yucatánhalvön (där meteoriten som dödade dinosaurierna eventuellt slog ned) bebodd av mayafolket. Staden började etableras på 600-talet och på 900-talet blev den en regional centralstad som kontrollerade det mesta av Yucatánhalvön. Som mest hade staden någonstans runt 30 000 invånare. Runt 1200-talet började Chichen Itza minska i betydelse och storlek och i samband med européernas intåg i Centralamerika övergavs den så småningom. Idag är Chichen Itza en ruinstad med många imponerande byggnader. Bilden visar Chichen Itzas mest berömda byggnad - det 30 m höga Kukulkan-templet El Castillo. Det finns även massor av andra byggnader, bland annat en bollplan med en stor åskådarläktare, ett krigartempel omgivet av massor av stenpelare, ett observatorium och ett stort torg.

3. Petra, Jordanien

Jordaniens mest besökta turistattraktion är en stad som närmast liknar något ur en Star Wars-film. Stadens mest spektakulära egenskap är nämligen att den är uthuggen ur de omgivande bergens sandsten. Petra etablerades någon gång före vår tideräkning till arabfolket nabatéernas huvudstad. Genom deras förmåga att spara det vatten som passerade området under översvämningar kunde platsen bli till en oas i öknen. Som mest bodde runt 3 000 människor i Petra. Staden avfolkades till största delen under 300-talet, möjligtvis på grund av en jordbävning som skadade Petras vattenförsörjning. Underverket består av över 800 olika strukturer, inklusive byggnader, gravar, tempel och gator. De flesta strukturerna ligger inom en area av 600 gånger 600 m.

2. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu är en välbevarad kvarlämning från inkafolket. Detta underverk består av ruiner på en bergskam 2 430 m.ö.h. i Peru. Machu Picchu byggdes troligtvis som någon form av egendom åt inkafolkets ledare, men kan ha huserat så många som 750 personer. Den dominerande byggnadsstilen är staplade stenblock, vilka passar i varandra med imponerande noggrannhet. Denna byggstil användes till alla byggnader, men även för att lyfta upp terrasser ur de branta bergssidorna och därmed göra dem odlingsbara. Machu Picchu byggdes under inkafolkets storhetstid på 1400-talet, men övergavs i samband med spanjorernas invasion på 1500-talet. Idag har en tredjedel av byggnaderna i Machu Picchu återbyggts, och detta arbete fortskrider än.

1. Kinesiska muren, Kina

Den kinesiska muren är en samling murar och vallar, samt rester av murar och vallar, med en sammanlagd sträcka av 626 mil i norra Kina. Muren började byggas på 600-talet f.Kr och förstärktes och förändrades fram till 1600-talet. Dess funktion var främst att skydda Kina från invaderande folkslag från norr. Från början bestod muren av kortare segment som främst skyddade olika kinesiska stater från varandra, men när kejsare Qin Shi Huang på 200-talet f.Kr. enade Kina beordrade han att de murar som delade hans rike skulle rivas, samt att kvarvarande murar skulle förenas till en enda lång mur längs Kinas nordliga gräns. Under byggandet av den kinesiska muren dog så många som tiotusentals, kanske hundratusentals, människor. Underverket byggdes av det som fanns tillgängligt lokalt, så en del sträckor bestod av sten och andra av trampad jord. Under århundradena som följde byggde vissa dynastier (härskarsläkter) på muren, medan andra lät den vara. En sista stor uppfräschning fick kinesiska muren under Mingdynastin (åren 1368 till 1644). Mycket av den mur som funnits har idag eroderat bort eller rivits. Till exempel finns väldigt lite kvar av den som byggdes under Qin Shi Huangs tid. Däremot är mycket av muren från Mingdynastin kvar, och runt Beijing är flera avsnitt av den renoverade till turisternas förtjusning. Det finns en seglivad diskussion angående om den kinesiska muren kan ses från rymden eller inte. Svaret är att detta underverk faktiskt kan ses med en kikare eller en kamera med zoomobjektiv från en rymdstation i omloppsbana och kanske, vilket några astronauter som varit på rymdstationer hävdar, med blotta ögat under perfekta förhållanden. Underverket kan dock inte ses från månen, varken med kikare eller blotta ögat.
 
 
Liknande
Senaste
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden