Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Djur

Världens 7 sötaste djur

Publicerad 15 jan 2012
Nästan alla världens djur är gulliga, men vissa har det där lilla extra. Här är vår lista över världens sötaste djur. Missa inte heller listan över världens sötaste djurungar.

7. Panda

Pandan, eller jättepandan, lever i Kina och är en känd symbol för Världsnaturfonden. Den räknas som en björn, men till skillnad från alla andra björnar i världen äter den bara växter. Favoritmålet är bambu, och pandan kallades tidigare ofta för bambubjörn. Den är utrotningshotad, främst på grund av att den har för små ytor kvar att leva på, men också för att den jagas för sin päls. År 2007 fanns det färre än 1 600 vilda pandor kvar, men både Kina och resten av världen har de senaste åren gjort stora insatser för att rädda djuret. Idag finns det till exempel 40 pandareservat i Kina, till skillnad mot 13 för två årtionden sedan, så förhoppningsvis kommer antalet vilda pandor att öka i framtiden.

6. Koala

Koalan är ett pungdjur som lever i Australien. Den är inte släkt med björnen, men kallas ändå ibland missvisande för "koalabjörn" eller "pungbjörn". Den spenderar nästan all sin tid uppe i träd, och sover i genomsnitt 19 timmar per dygn, på en gren eller i en trädklyka. När koalor väl rör på sig går det behagligt långsamt, föutom vid hotfulla situationer då de kan galoppera och klättra överraskande snabbt. De äter bara växter, och då allra helst bladen från vissa arter av eukalyptusträd. I början av 1900-talet utrotades nästan alla koalor på grund av pälsjakt. Idag tros det finnas uppåt 100 000 vilda koalor, och arten betraktas inte längre som utrotningshotad. Dock utgör nedhuggning av skogar, trafikolyckor, hundattacker och andra människofaktorer fortfarande faror för denna avspända trädkramare.

5. Musmaki

Har du också undrat vilket slags djur Mort i tecknade filmen Madagaskar är? Svaret är musmaki (mouse lemur på engelska). Musmakier är små lemurer som, precis som alla andra lemurer, lever på ön Madagaskar. De olika arterna blir bara mellan 9 och 15 cm höga, om man inte räknar med svansen, och musmakier är därmed de minsta primaterna i världen (den allra minsta är arten Madame Berthe's mouse lemur som i genomsnitt blir 92 mm lång). Musmakier är aktiva på nätterna och äter både växter och smådjur.

4. Hermelin

Hermelinen är ett mårddjur som finns över hela norra halvklotet. På sommaren är pälsen ljusbrun över ryggen och gulvit på magen, medan den på vintern är helvit. På svansen sitter dock alltid en karaktäristisk svart hårborste. Hermelinen är väldigt nyfiken och i Sverige kan den påträffas i öppen terräng som i fjällen. Vid möte med människor skuttar den blixtsnabbt omkring i omgivningen och kikar undrande fram bakom stenar och från hålor, kanske i hopp om något att äta. Hermelinen är ett rovdjur som äter det mesta som den kan roffa åt sig, däribland smågnagare, harungar, fåglar och fågelägg. Den förväxlas ofta med vesslan, ett annat mårddjur som ofta lever i samma områden. Det enklaste sättet att skilja de två djuren åt är att det bara är hermelinen som har den svarta hårborsten på svansen.

3. Tröglori

Tröglorin (slow loris på engelska) är en liten primat som lever i Sydostasien. Som alla andra i familjen lorier är de mest aktiva på natten. De rör sig bara något snabbare än en sengångare, men när de väl har smugit sig på sitt byte (insekter och andra smådjur) slår de blixtsnabbt till och greppar födan med näven. Filmen visar tröglorien Sonya från S:t Petersburg som gjorde succé på YouTube 2009. Ryssland är ett av de få länder där man får inneha tröglorier som husdjur, och Sonya växte enligt ägaren upp i ett hem för tröglorier innan hon såldes i en djuraffär. Det är olagligt i hela världen att importera tröglorier, men på grund av deras gullighet har illegal husdjurshandel blivit ett stort hot mot djuret. Asiaterna tror också på en massa skrock förbundna till tröglorier, och kroppsdelar som sägs ha en helande verkan säljs ofta på marknader i Sydostasien.

2. Utter

Uttern är precis som hermelinen ett mårddjur. Den är dock mycket mer sällsynt och man uppskattar att det i Sverige bara finns mellan 1 500 och 2 000 vilda uttrar. Utterarten som lever i vårt land, Lutra lutra, finns även i andra delar av Europa och i Asien, men även där är den ovanlig. I Sverige är den fridlyst och rankas som sårbar av Internationella naturvårdsunionen, IUCN, och nära hotad i resten av Eurasien. Orsaken till det minskade beståndet är främst miljöföroreningar. Uttern är ett lekfullt rovdjur som spenderar mycket tid i vatten jagandes fisk. Den är en mycket skicklig simmare och kan hålla andan i upp till fem minuter.

1. Kattbjörn

Den söta kattbjörnen finns i Asien och kallas ibland för röd panda, "eldräv" eller firefox. Den är bara något större än en fullvuxen katt, och det är omstritt om arten ska klassas som en egen familj, eller delas in tillsammans med halvbjörnar eller björnar. Den lever på södra Himalayas sluttningar, upp till 4 800 m över havet, där den klättrar omkring i bambuträd och äter bambuskott eller fångar en och annan fågel. Kattbjörnen är utrotningshotad, men har de senaste 10 åren tack vare skyddsåtgärder ökat något i antal till nästan 10 000 individer. De största hoten mot djuret är förstöring av levnadsområden och pälsjakt, och man har infört avel av kattbjörnar i 30 djurparker världen över för att försöka hjälpa till att säkra beståndet. Ingen bild i världen är tillräcklig för att förmedla kattbjörnens enorma söthetsfaktor, så behöver du bli övertygad om varför den förtjänar förstaplatsen på listan, kolla in videon från Maruyama Zoo i Japan på kattbjörnar som leker i snön. Med en kattunges rörelser och lekfullhet, och med den mjukaste pälsen och underbaraste uppsynen hos något djur vi någonsin skådat, är bedömningen enkel: Kattbjörnen är världen sötaste djur!
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan
Teknik