Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Världens 8 häftigaste slott

Publicerad 20 sep 2012
Slott är en gemensam benämning på storslagna byggnader som uppförts av kungar, furstar, adelsmän och andra förnäma personer. Riktigt gamla slott var ofta fästningar som delvis hade som syfte att skydda mot fiender, medan de slott som byggdes efter medeltiden helst bara skulle vara så överdådiga som möjligt för att bekräfta ägarens status. Det finns därför tusentals häftiga och vackra slott i världen, men eftersom vi inte kan lista allihop så har vi valt ut de åtta mest enastående. Varsågod - världens häftigaste slott!

8. Potalapalatset, Tibet

Ett palats definieras ibland som "ett obefäst slott i stadsmiljö", och därför tycker vi att Potalapalatset förtjänar en plats på listan. Byggnaden ligger på 3 700 m höjd i Tibets huvudstad Lhasa och byggdes mellan 1645 och 1694. Potalapalatset var Tibets regeringsbyggnad och Dalai Lamas vinterresidens fram till 1959, då den fjortonde och nuvarande Dalai Lama tvingades fly till Indien under det tibetanska upproret. I samband med upproret skadades byggnaden något när kineser sköt in granater i fönstren, och under kulturrevolutionen som inleddes 1966 länsades den av kineserna på konst, skripter och historiska dokument. Trots det är Potalapalatset en av de mest välbevarade historiska byggnaderna i Lhasa (eftersom kineserna totalförstörde så många andra tibetanska byggnader under kulturrevolutionen, bland annat 6 000 kloster). Idag är palatset upptaget på UNESCO:s världsarvslista och öppet för allmänheten.

7. Castelul Peleş, Rumänien

Castelul Peleş började byggas 1873 på iniativ av kung Carol I av Rumänien, under vars styre landet fick sin självständighet (1878). Vid ett besök på platsen, som ligger i bergskedjan Karpaterna, hade Carol I blivit så förtjust i den vackra utsikten och han bestämde sig för att påbörja bygget av ett slott som skulle fungera som hans sommar- och jaktstuga. Det smakfulla slottet var helt färdigbyggt 1914, men övertogs från kungafamiljen 1947 av den nytillträdda kommunistregimen i landet. Idag har Castelul Peles återgått i kungafamiljens ägor, men hyrs ut till staten som låter slottet vara öppet för allmänheten.

6. Palácio Nacional da Pena, Portugal

Palácio Nacional da Pena står på toppen av en hög kulle ovanför staden Sintra i Portugal, cirka tre mil från huvudstaden Lissabon. Vid klart väder kan slottet, tack vare sitt höga läge, enkelt ses från huvudstaden, och hit kommer tusentals slottsintresserade varje år för att beundra den ovanligt färgglada byggnaden. På kullen fanns från början ett litet kapell från tidig medeltid, och senare ett kloster som byggdes 1493 där några få munkar levde i stillhet. Vid den stora Jordbävningen i Lissabon 1755 rasade klostret ihop, och ruinerna låg orörda fram till 1838 då prins Ferdinand II (senare kung) köpte upp landområdet för att göra om klosterruinerna till ett sommarresidens för kungafamiljen. Slottet stod färdigt 1854 och är idag ett museum och ett världsarv. Slottets gula och röda färger hade vid slutet av 1900-talet för länge sedan bleknat bort, och när slottet målades på nytt blev många portugiser upprörda eftersom de inte trodde att slottet faktiskt en gång hade haft så levande färger.

5. Cinderella Castle, USA

Okej, det är väl egentligen inget riktigt slott, men Cinderella Castle på Disney World i Florida är ändå häftigt nog för att få vara med på listan. Slottet, som även har en kopia på Tokyo Disneyland, är 58 m högt och byggt med en teknik som kallas forcerat perspektiv, vilket innebär att slottets proportioner blir mindre ju högre upp man kommer, vilket i sin tur ger intrycket av att slottet är mycket högre än vad det egentligen är. I Cinderella Castle finns bland annat en restaurang och en svulstig lyxsvit som tursamma parkbesökare kan vinna en natt i. Ett annat nästan lika spektakulärt Disney-slott är Törnrosas slott på Disneyland Park i Paris.

4. Matsumoto slott, Japan

Slottet i staden Matsumoto i Japan är ett av landets mest välbevarade historiska byggnader, och kallas ibland "Kråkslottet" på grund av sin svarta exteriör och sina vingliknande former. De första delarna av slottet byggdes redan 1504, och var då ett fort som skulle skydda samurajklanen Ogasawara mot fiender. Fortet kom sedan att ägas av en familj vid namn Ishikawa, som på 1590-talet byggde ut slottet till den form det har idag. I tre århundraden inhyste sedan "Kråkslottet" stadens ledare, och 1952 blev det listat som National Treasure of Japan av landets regering, en utmärkelse som ges till historisk viktiga byggnader som bör bevaras. Idag är större delen av slottet öppet för almmänheten.

3. Burg Hohenzollern, Tyskland

Burg Hohenzollern står på toppen av en relativt brant kulle, 855 m.ö.h., och 234 m ovanför staden Hechingen i Tyskland. Slottet byggdes ursprungligen redan på 1000-talet, och var den högadliga familjen Hohenzollerns hemmaborg. 1423 totalförstördes slottet i inbördesstrider, men en ny och stadigare borg stod färdigbyggd 1461. Dock undkom inte heller den krig, utan utsattes för slitage och ockupationer under främst trettioåriga kriget på 1600-talet och österrikiska tronföljdskriget på 1700-talet. I slutet av 1700-talet revs i princip allt som fanns kvar av slottet, och den tredje och nuvarande versionen lät byggas 1846 till 1867 av kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen. Burg Hohenzollern skadades sedan i en jordbävning 1978 och stod under reparation fram till mitten av 90-talet. Idag är slottet, med sina många tinnar och torn, en populär turistdestination.

2. Grad Predjama, Slovenien

En mil utanför staden Postojna i Slovenien finns världens enda slott som byggts inuti en grottöppning. Ingen vet exakt när det svårintagliga slottet byggdes, men det nämns första gången i skrifter från 1247, och lät troligtvis uppföras av ärkebiskopen i Aquileia, en närliggande stad som idag ligger i Italien. På 1400-talet var Grad Predjama hem åt en riddare vid namn Erazem Lueger, som gjorde sig osams med den romerska kejsaren genom att döda en av hans släktingar. Kejsaren skickade trupper till grottan, vilka belägrade slottet i hopp om att kunna svälta ut Erazem (eftersom trupperna inte kunna komma in i slottet). Vad de romerska soldaterna inte visste var att Erazem visste om en hemlig tunnel som ledde från slottet, in i ett angränsande grottsystem, och slutligen ut till en närliggande by där han kunde hämta mat och utrustning. Till soldaternas förtret höll Erazem ut i ett år och en dag, och han bombarderade dem bland annat med körsbär som han kunde hämta tack vare tunneln. Till slut blev han dock förrådd av en tjänare som signalerade till soldaterna när Erazem gick på toaletten, belägen högst upp och längst ut i slottet, mot väggar som inte var särskilt hållbara. Med en välriktad kanonkula blev den uthållige riddaren tagen med byxorna nere. Efter Erazems död förstördes slottet, men ett nytt byggdes upp i början 1500-talet. Det förstördes snart i en jordbävning, och det tredje och nuvarande slottet byggdes 1570 av ärkehertig Karl II av Inre Österrike. Det blev ett museum efter andra världskriget.

1. Schloss Neuschwanstein, Tyskland

Schloss Neuschwanstein är ett av världens mest kända slott, och utan tvekan ett av de allra vackraste. Slottet har fått utgöra motiv på många affischer och pussel, och det är även förebilden för flera Disney-slott. Neuschwanstein var också en av 20 finalister i omröstningen om världens 7 nya underverk, men hamnade utanför den slutgiltiga listan. Slottet började byggas 1869 av den excentriske kungen Ludvig II av Bayern, på en plats där det tidigare hade stått två medeltida borgar. Inte långt från platsen ligger slottet där Ludvig II växte upp - Hohenschwangau, som i början av 1800-talet hette Schwanstein ("svansten" på svenska). Han döpte därför det nya slottet till Neuschwanstein ("nya Schwanstein"), men att bygga sitt nya hem tog betydligt längre tid och blev mycket dyrare än vad Ludvig II hade tänkt sig. På grund av den otillgängliga terrängen i Alpernas utkanter var det svårt nog att bara få upp byggnadsmaterial till platsen, och vid vissa tillfällen arbetade 300 man dygnet runt för att färdigställa slottet. 1884 kunde Ludvig II äntligen flytta in, även om då bara 14 av 360 rum var iordningställda. De rum som dock var inredda var överdådigt dekorerade och hade väggar och tak fulla med illustrationer från gamla sagor och legender. Ludvig II hann dock bara bo i slottet i två år, innan han arresterades och fördes bort på initiativ av den politiska ledningen i Bayen (som hade tröttnat på kungens dyra excentriciteter). Ludvig II hittades drunknad i en sjö två dagar senare, tillsammans med sin psykiatriker, och sju veckor efter hans död öppnades slottet för allmänheten. De rum och delar av slottet som Ludvig II inte hann bygga klart har lämnats ofullbordade.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden