Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Världens 8 häftigaste slott

Uppdaterad 15 feb 2017
Slott är en gemensam benämning på storslagna byggnader som uppförts av kungar, furstar, adelsmän och andra förnäma personer. Riktigt gamla slott var ofta fästningar som delvis hade som syfte att skydda mot fiender, medan de slott som byggdes efter medeltiden helst bara skulle vara så överdådiga som möjligt för att bekräfta ägarens status. Det finns därför tusentals häftiga och vackra slott i världen, men eftersom vi inte kan lista allihop så har vi valt ut de åtta mest enastående. Varsågod - världens häftigaste slott!

8. Potalapalatset, Tibet

Ett palats definieras ibland som "ett obefäst slott i stadsmiljö", och därför tycker vi att Potalapalatset förtjänar en plats på listan. Byggnaden ligger på runt 3 700 m höjd i Tibets huvudstad Lhasa och byggdes mellan 1645 och 1694. Potalapalatset var Tibets regeringsbyggnad och Dalai Lamas vinterresidens fram till 1959, då den fjortonde och nuvarande Dalai Lama tvingades fly till Indien under det tibetanska upproret. I samband med upproret skadades byggnaden något av kinesisk beskjutning, och under kulturrevolutionen som inleddes 1966 länsades den av kineserna på konst, skripter och historiska dokument. Trots det är Potalapalatset en av de mest välbevarade historiska byggnaderna i Lhasa (eftersom kineserna totalförstörde så många andra tibetanska byggnader under kulturrevolutionen). Idag är palatset upptaget på UNESCO:s världsarvslista och öppet för allmänheten.

7. Castelul Peleş, Rumänien

Castelul Peleş började byggas i slutet på 1800-talet på iniativ av kung Carol I av Rumänien, under vars styre landet fick sin självständighet (1878). På platsen, som ligger i bergskedjan Karpaterna, uppförde Carol I ett slott som skulle fungera som hans sommar- och jaktstuga. Det smakfulla slottet övertogs från kungafamiljen 1947 av den nytillträdda kommunistregimen i landet. Idag har Castelul Peles återgått i kungafamiljens ägor, men hyrs ut till staten som låter slottet vara öppet för allmänheten.

6. Palácio Nacional da Pena, Portugal

Palácio Nacional da Pena står på toppen av en hög kulle ovanför staden Sintra i Portugal, cirka tre mil från huvudstaden Lissabon. Vid klart väder kan slottet, tack vare sitt höga läge, enkelt ses från huvudstaden, och hit kommer tusentals slottsintresserade varje år för att beundra den ovanligt färgglada byggnaden. På kullen fanns från början ett litet kapell från tidig medeltid, och senare ett kloster som byggdes i slutet på 1400-talet. Vid den stora Jordbävningen i Lissabon 1755 rasade klostret ihop, och ruinerna låg orörda fram till 1800-talet då prins Ferdinand II (senare kung) köpte upp landområdet för att göra om klosterruinerna till ett sommarresidens för kungafamiljen. Det färgglada slottet stod färdigt 1854 och är idag ett museum och ett världsarv.

5. Cinderella Castle, USA

Okej, det är väl egentligen inget riktigt slott, men Cinderella Castle på Disney World i Florida är ändå häftigt nog för att få vara med på listan. Slottet, som även har en kopia på Tokyo Disneyland, är byggt med en teknik som kallas forcerat perspektiv, vilket innebär att slottets proportioner blir mindre ju högre upp man kommer, vilket i sin tur ger intrycket av att slottet är mycket högre än vad det egentligen är. I Cinderella Castle finns bland annat en restaurang och en svulstig lyxsvit som tursamma parkbesökare kan vinna en natt i. Ett annat nästan lika spektakulärt Disney-slott är Törnrosas slott på Disneyland Park i Paris.

4. Matsumoto slott, Japan

Slottet i staden Matsumoto i Japan är en av landets mest välbevarade historiska byggnader, och kallas ibland "Kråkslottet" på grund av sin svarta exteriör och sina vingliknande former. De första delarna av slottet byggdes på 1500-talet, och var då ett fort som skulle skydda samurajklanen Ogasawara mot fiender. Fortet kom sedan att ägas av en familj vid namn Ishikawa, som i slutet på 1500-talet byggde ut slottet till den form det har idag. I tre århundraden inhyste sedan "Kråkslottet" stadens ledare, och 1952 blev det listat som National Treasure of Japan av landets regering, en utmärkelse som ges till historisk viktiga byggnader som bör bevaras. Idag är större delen av slottet öppet för almmänheten.

3. Burg Hohenzollern, Tyskland

Burg Hohenzollern står på toppen av en relativt brant kulle ovanför staden Hechingen i Tyskland. Slottet byggdes ursprungligen redan på 1000-talet, och var den högadliga familjen Hohenzollerns hemmaborg. I början av 1400-talet totalförstördes slottet i inbördesstrider, men en ny och stadigare borg byggdes snart upp. Dock undkom inte heller den krig, utan utsattes för slitage och ockupationer under främst trettioåriga kriget på 1600-talet och österrikiska tronföljdskriget på 1700-talet. I slutet av 1700-talet revs i princip allt som fanns kvar av slottet, och den tredje och nuvarande versionen lät byggas på 1800-talet av kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen. Burg Hohenzollern skadades sedan i en jordbävning 1978 och stod under reparation fram till mitten av 90-talet. Idag är slottet, med sina många tinnar och torn, en populär turistdestination.

2. Grad Predjama, Slovenien

En mil utanför staden Postojna i Slovenien finns världens enda slott som byggts inuti en grottöppning. Ingen vet exakt när det svårintagliga slottet byggdes, men det nämns första gången i skrifter på 1200-talet, och lät troligtvis uppföras av ärkebiskopen i Aquileia, en närliggande stad som idag ligger i Italien. På 1400-talet var Grad Predjama hem åt en riddare vid namn Erazem Lueger, som gjorde sig osams med den romerska kejsaren. Kejsaren skickade trupper som belägrade slottet, men de romerska soldaterna visste inte att Erazem fick mat och utrustning genom tunnlar mellan slottet och grottsystemet. Till slut blev han dock förrådd av en tjänare och tagen med byxorna nere när en välriktad kanonkula träffade honom just när han gick på toaletten inne i slottet.[1] Efter Erazems död förstördes slottet, men ett nytt byggdes upp i början 1500-talet. Det förstördes snart i en jordbävning, och det tredje och nuvarande slottet byggdes i slutet av 1500-talet av ärkehertig Karl II av Inre Österrike. Det blev ett museum efter andra världskriget.

1. Schloss Neuschwanstein, Tyskland

Schloss Neuschwanstein är ett av världens mest kända slott, och utan tvekan ett av de allra vackraste. Slottet har fått utgöra motiv på många affischer och pussel, och var också en av 20 finalister i omröstningen om världens 7 nya underverk, men hamnade utanför den slutgiltiga listan. Slottet började byggas 1869 av den excentriske kungen Ludvig II av Bayern, på en plats där det tidigare hade stått två medeltida borgar. Inte långt från platsen ligger slottet där Ludvig II växte upp - Hohenschwangau, som i början av 1800-talet hette Schwanstein ("svansten" på svenska). Han döpte därför det nya slottet till Neuschwanstein ("nya Schwanstein"). År 1884 kunde Ludvig II äntligen flytta in. De rum som var inredda var överdådigt dekorerade och hade väggar och tak fulla med illustrationer från gamla sagor och legender. Ludvig II hann dock bara bo i slottet i två år, innan han arresterades och fördes bort på initiativ av den politiska ledningen i Bayen som hade tröttnat på kungens dyra excentriciteter. Ludvig II hittades drunknad i en sjö två dagar senare, tillsammans med sin psykiatriker.[2]
Referenser
[1]
"Predjama Castle". Läst 15 feb 2017.
[2]
"King Ludwig II of Bavaria". Neuschwanstein Castle. Läst 15 feb 2017.
 
 
Liknande
Senaste
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden