Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Människan

Världens 8 snyggaste flaggor

Publicerad 6 april 2012
Ett lands flagga representerar dess kulturhistoria med hjälp av färger och symboler. Varje flagga är således ett rikt konstverk. Men precis som med Picassos målningar betyder detta dock inte att flaggan blir snygg. Och utan en snygg flagga kommer ett land inte med på denna topplista. Här är världens åtta snyggaste flaggor.

8. Australien

Efter koloniseringen av Australien bestod kontinenten av sex separata brittiska kolonier. När kolonierna skulle enas 1901 utlystes en tävling om vem som kunde designa den bästa flaggan för den nya nationen. Bidragen skulle innehålla Storbritanniens flagga, "Union Jack", och södra korset (södra korset är en liten men tydlig stjärnbild synlig från södra halvklotet och vanlig i oceaniska flaggor). I hård konkurrens, av bland annat ett bidrag föreställande kricketspelande djur, lämnade fem personer in nästan identiska bidrag och fick dela på prispengarna. Flaggan består utöver Storbritanniens flagga av sex stjärnor. Den stora stjärnan har sju spetsar, varav sex representerar Australiens sex stater och den sjunde representerar territorierna och möjliga framtida stater. Övriga stjärnor är en bild av södra korset. De kricketspelande djuren hade tagit förstaplatsen på denna lista, men även denna flagga är snygg och förtjänar en åttondeplats.

7. Swaziland

Swazilands flagga är baserad på en version designad 1952 av landets dåvarande kung Sobhuza II. Flaggor designade av hybrisdrabbade ledare brukar inte bli så bra, men detta är undantaget. Det blå symboliserar fred och stabilitet, det gula landets tillgångar och det röda tidigare krig. I mitten av flaggan finns en sköld förstärkt med en stav samt två spjut, vilka skyddar landet mot fiender.

6. Brasilien

Brasiliens nuvarande flagga designades till största del av matematikern och filosofen Raimundo Teixeira Mendes och togs i bruk 1889. De gröna och gula fälten behölls från den tidigare flaggan och symboliserar två gamla kungliga släkter. Det nya var en stjärnhimmel föreställande den över Rio de Janerio, samt Brasiliens valspråk "ordning och framsteg". Även mottot låg Mendes bakom. Stjärnornas positioner justerades 1992 för att bättre passa verkligheten.

5. Belize

Belize (tidigare Brittiska Honduras) är ett litet land i Centralamerika med runt 350 000 invånare och med kust mot Karibiska havet. Belizes flagga består av statsvapnet på en blå och röd bakgrund. Bakgrundsfärgerna symboliserar landets två största politiska partier. Statsvapnet utformades redan på 1800-talet och föreställer två vedhuggare av olika hudfärg och ett mahognyträd inramade av mahognyblad. Nedanför dem finns landets valspråk "i skuggan frodas jag". Den ena mannen bär en yxa och den andra en åra. Framför trädet finns en sköld innehållandes bilder på ett skepp och vedhuggarredskap. Allt detta symboliserar trädens, framför allt mahognyträdens, betydelse för landets ekonomi och skeppsbyggarkonst. Inte helt oväntat är skogsskövling ett problem i Belize.

4. Sri Lanka

Sri Lankas flagga kallas Guldlejonet. Den består av ett guldfärgat lejon som håller i ett kastanesvärd, vilket är ett traditionellt och ceremoniellt svärd i Sri Lanka. Lejonet och svärdet symboliserar landets styrka och mod. Runt lejonet finns fyra blad från ett bodhiträd, vilka symboliserar buddhismen och dess inverkan på folket. Det orangea och det gröna bandet representerar två folkslag. Det finns även symbolik i små detaljer hos lejonet och svärdet. Till exempel symboliserar lejonets skägg ordets renhet (så klart?). Men viktigast av allt är att flaggan är riktigt snygg.

3. Vatikanstaten

Vatikanstaten är ett land mitt i Rom, med en area av 0,44 km2 och en befolkning på lite över 800 personer. Detta gör Vatikanstaten till världens minsta land, både med avseende på yta och befolkningsmängd. För att hävda sig har Vatikanstaten världens tredje snyggaste flagga. I det vita fältet finns landets statsvapen. I det finns en klassisk påvetiara, en triregnum, eftersom påven alltid bor i Vatikanstaten. Under tiaran finns två nycklar, en i guld och en i silver, vilka symboliserar nycklarna till himlen. Bakgrundens gula och vita färg representerar även de guld och silver. Vatikanstatens flagga är också ovanlig på så sätt att den är helt kvadratisk. Endast Schweiz har en flagga med samma form.

2. Kenya

Kenyas flagga togs i bruk 1963 då landet blev självständigt från brittiskt styre. Flaggans bakgrund med svart på rött på grönt kommer från en äldre flagga, nämligen den som det politiska partiet Kenya African National Union (KANU) hade. Skölden och spjuten lades till 1963, samtidigt som en tonändring av färgerna gjordes och vita band lades till. Dessa ändringar gjorde mirakel för designen, då KANU:s flagga hade en mer klarröd och klargrön färg, vilket inte var särskilt snyggt (dessutom hade den en röd tupp i en vit cirkel mitt på flaggan). Den svarta färgen symboliserar den svarta majoriteten, den röda färgen symboliserar blodet som flutit under landets kamp för frihet och den gröna färgen symboliserar naturrikedomar. De smala vita banden, vilka lades till 1963, symboliserar fred. Skölden och spjuten i mitten är massajernas (ursprungsbefolkning i Kenya).

1. San Marino

Vatikanstaten tog tredjeplatsen på listan men Italiens andra puttinuttland, San Marino, har lyckats ännu bättre. San Marinos nuvarande flagga började användas 1862, men vem som designade den är oklart. Sedan dess har den fått små grafiska ändringar. Detta syns om man tittar i statsvapnet mitt på flaggan, där det ser riktigt modernt och trevligt ut. Statsvapnet härstammar troligtvis från 1300-talet, men även här är historien oklar. I centrum av statsvapnet finns en bild av tre vindflöjelprydda torn på tre berg, där tornen symboliserar de tre statsdelarna i San Marino och bergen de tre topparna av Monte Titano (ett 739 m högt berg i San Marino). Under tornen står det "Libertas", vilket betyder frihet. På sidorna av tornen finns ekblad och lagerblad, vilka symboliserar republikens stabilitet och försvarandet av dess frihet. Kronan symboliserar självständighet. De två bakgrundsfärgerna symboliserar fred (vitt) och frihet (ljusblått). Symbolerna och färgerna målar en harmonisk bild av ett av de fredligaste länder som finns. Detta till all ära, men det viktigaste är faktiskt att San Marino har världens snyggaste flagga.
 
 
Liknande
Senaste
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden