7 sätt att finansiera ditt företag i Sverige – Lån, bidrag och mer
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

7 sätt att finansiera ditt företag i Sverige – Lån, bidrag och mer

Publicerad 27 mar 2025
Driver du ett företag och funderar på hur du ska finansiera din tillväxt? I Sverige finns flera alternativ, från traditionella banklån till finansieringslösningar som investeringar och P2P. Vilket alternativ ditt företag bör välja beror på behov, risk och hur snabbt du behöver kapital. Här listar vi sju sätt för att skaffa kapital till ditt företag.

Banklån


Det vanligaste sättet att finansiera ditt företag är genom banklån, även kallat företagslån. Ett banklån kan ge stabilitet och långsiktiga lösningar för att täcka större investeringar och kostnader för varor, maskiner och inventarier. För många företagare är banklån ett bra alternativ när de är i behov av pengar och kapital. Att ansöka om banklån är enkelt och idag finns flera möjligheter för att jämföra lån.

För att beviljas ett banklån måste företaget presentera varför de behöver ett lån, banken behöver en tydlig bild om vad banklånet ska gå till. Banken vill även veta vilka säkerheter som finns, samt en budget som visar hur lånet ska återbetalas eller hur lånet kan bidra till ökade intäkter. Banken gör en noggrann bedömning av företagets ekonomi och risker innan ett beslut tas. Banklån för företag är ett bra alternativ för att hjälpa ditt företag att växa, men det kan även innebära en lång och tidskrävande process.

Bidrag och stödprogram


Ett annat sätt att få kapital till sitt företag är genom bidrag och statliga stödprogram. I Sverige erbjuds flera olika stöd för företag, men det finns en del krav. Är du i processen att starta igång ett företag och behöver pengar för att komma igång med verksamheten så erbjuder Arbetsförmedlingen ett starta eget-bidrag.

Det finns även regionala stödprogram som hjälper till med kapital till små och medelstora företag som är i behov av ekonomiskt stöd för att utvecklas och växa. Man kan även få bidrag för innovationsprojekt i företag, alltså ett innovativt projekt med internationell marknadspotential. Men det krävs att företaget är i ett tidigt utvecklingsskede där banker ännu inte vågar satsa på företaget. Att ansöka om bidrag kan vara ett bra alternativ för vissa företag, men det krävs specifika krav och omständigheter.

Obelånade företagslån


Alla företag har inte möjlighet att ställa säkerheter för ett banklån och då kan obelånade företagslån vara ett alternativ. Dessa lån är vanligast bland småföretagare som inte har tillräckligt stora tillgångar för att ta ett banklån, men är behov av pengar för att utveckla företaget. Istället för säkerheter baseras lånebeslutet främst på företagets omsättning, kreditvärdighet och betalningshistorik.

Dagens marknad har många aktörer och långivare som erbjuder denna typ av lån, och det kan därför vara svårt att hitta vilket lån och villkor som passar ditt företag bäst. Tack vare en lånjämförelsesajt för företag kan du snabbt hitta det bästa erbjudandet.

Företagskreditkort


Ett annat sätt för att finansiera företag är genom företagskreditkort. Ett kreditkort för företag är ett bankkort som används inom din verksamhet, och ett sådant kort kan vara ett bra komplement till andra finansieringsalternativ, såsom företagslån utan säkerhet.

För att hitta det bästa kreditkortet för ditt företag är det viktigt att jämföra räntor, avgifter och förmåner. Många kreditkortsgivare erbjuder försäkringar och bonusprogram kopplat till kortet. En vanlig bonus är cashback, vilket är en procentandel du får tillbaka på alla köps som görs.

Peer-to-Peer (P2P) företagslån


P2P lån, eller Peer-to-Peer-lån som det heter, är lån som finansieras av privatpersoner. Detta kan vara ett alternativ för företag som vill undkomma bankers höga räntor och avgifter, samt få en snabbare och effektivare låneprocess. Men det krävs att privatperson är villiga att satsa på företaget och är villig att låna ut. Ofta sker denna låneprocess genom handelsplattformar online där låntagare och långivare kan mötas utan en traditionell bank.

Peer to peer-lån kan vara ett bra alternativ för startups och mindre företag som snabbt behöver kapital för att växa och driva in större intäkter.

Affärsänglar och riskkapital


Affärsänglar kallas investerare som ofta har erfarenhet inom olika branscher och på så sätt bidra med viktiga råd, insikter men även kontakter. De vill hjälpa företag växa och nå sin fulla potential genom att investera pengar. För att få en ängelinvesterare krävs det att du har en välstrukturerad affärsplan med tillväxtpotential. Denna typ av investering innebär dock ofta krav om delaktighet i företag såsom ägande. Det kan exempelvis vara att du får en stor summa pengar men att investeraren ska få en viss procentandel av ditt företag.

Lån utanför Sverige


Om ditt företag verkar internationellt och du bor i ett annat land så kan det vara en bra idé att titta på alternativ utanför Sverige. Här är några exempel på lån i andra europeiska länder:

Norge: Erbjuder banklån och alternativa finansieringsmöjligheter. Har du ett företag i det landet kan det ett alternativ att jämföra lån där.

Danmark: Har ett brett utbud av företagslån, inklusive obelånade lån – jämför här.

Tyskland: Erbjuder flera lånealternativ för företag och du kan jämföra lån och villkor här.

Holland: Erbjuder olika finansieringsalternativ. Jämför holländska lån här.

Estland: Har många möjligheter för företag, jämför lån här.

Litauen: Jämför företagslån i Litauen här.

Polen: Har ett stort utbud av olika lån, såsom banklån och lån utan säkerhet, klicka här för att jämföra.

Genom att välja rätt finansieringslösning kan du säkerställa att ditt företag får det kapital det behöver för att växa. Oavsett om det handlar om ett företagslån, obelånat lån eller investerare, så är det viktigt att jämföra lån och villkor för att hitta det alternativet som passar ditt företag bäst. Du kan alltid använda en lånjämförelsesajt för att göra jobbet enkelt.



Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden