Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Sveriges 10 största öar

Uppdaterad 16 juli 2022
Här är en lista på Sveriges största öar enligt Statistiska centralbyrån. För att få en rättvis storleksjämförelse är alla kartor i samma skala.

De flesta av oss vet att Gotland är Sveriges största ö. Och att Öland är näst störst. Sedan blir det svårare. Särskilt efter att Statistiska centralbyrån år 2013 ändrade sina definitioner av en ö. Den allmänna definitionen av en ö brukar vara "ett landområde omringat av vatten" eller liknande. Tidigare brukade dock SCB (oftast) inte räkna grävda kanaler som vatten, men numera räknas alla vattendrag som är minst sex meter breda som godkända "ö-avdelare".[1][2] Ett undantag är när flera olika vattendrag bildar en ö, exempelvis när en älv delar sig i två grenar innan den rinner ut i havet.[1] För att landområdet som då ligger mellan vattendragen ska räknas som en ö, måste vattendragen utgöra mindre än 50 procent av omkretsen runt landområdet.[1] Största delen av omkretsen måste istället utgöras av det vatten som vattendragen rinner ut i.[1] Två exempel på öar som uppkommit på detta sätt är Hisingen och Södertörn.[1]

Klicka på kartorna för att titta närmare på öarna.

10. Gräsö

Yta: 95 km2 [1]
Gräsö är en tre mil lång ö utanför Upplandskusten som nås med bilfärja från Öregrund. Tidigare i historien var Gräsö delat på mitten av ett sund, men de två öarna – Wiggan och Gräsö – växte troligtvis ihop någon gång under vikingatiden på grund av landhöjningen.[3] På Gräsö talas en uppländska som är så väl bevarad att den fått ett eget namn – Gräsömål.[4]

9. Fårö

Yta: 109 km2 [1]
Sveriges nionde största ö Fårö utgör Gotlands nordligaste tipp, och är skild från huvudön av Fårösund. Det har länge diskuterats om att bygga en bro över Fårösund till den populära turistön, men än så länge nås Fårö med bilfärja.

8. Väddö och Björkö

Yta: 128 km2 [1]
Väddö och Björkö ligger söder om Gräsö och är trots namnet en och samma ö. Väddö och Björkö var tidigare åtskilda, men landhöjningen gjorde att de två öarna växte ihop.[5] Landhöjningen gjorde också att sundet mellan Väddö och fastlandet blev så grunt att man på 1800-talet byggde Väddö kanal för att större båtar skulle kunna ta sig fram.[6] Väddö och Björkö förbinds med fastlandet med tre broar.

7. Tjörn

Yta: 147 km2 [1]
Tjörn är en ö i Bohuslän som förbinds med fastlandet med den ståtliga hängbron Tjörnbron. Tjörn förbinds också med Orust via Skåpesundsbron. Båda broarna ersatte olycksdrabbade tidigare broar – på den tidigare Skåpesundsbron blev en lastbil år 1971 hängande över kanten tills chauffören kunde räddas,[7] och den tidigare Tjörnbron drogs år 1980 ner i vattnet av ett fartyg varefter åtta människor i sex bilar omkom efter att ha kört över kanten i dimman.[8]

6. Värmdö

Yta: 179 km2 [1]
Värmdö är en stor ö utanför Stockholm vars gränser är svåra att hitta på en karta. Värmdö består av tre delar – Ormingelandet, Farstalandet och Värmdölandet – som sitter ihop med smala näs. Det kan se ut som att Värmdö sitter ihop med landmassorna söder om ön (Ingarö och Fågelbrolandet), men de åtskiljs från Värmö med ett smalt sund respektive en kanal. Den enda fasta förbindelsen mellan Värmdö och fastlandet är Skurubron.
Annons
Annons

5. Hisingen

Yta: 197 km2 [1]
Hisingen är bland annat en del av Göteborg, vilket gör den till Sveriges näst mest befolkade ö.[9] Hisingen ligger mellan de två armar som Göta Älv grenar sig i innan den rinner ut i havet, vilket gör att Hisingen inte direkt sticker ut som en ö. Hisingen har fasta förbindelser med fastlandet genom sex bilbroar, två biltunnlar och två järnvägsbroar.

4. Orust

Yta: 344 km2 [1]
Orust – som tidigare var Sveriges tredje största ö – ligger några mil norr om Hisingen och precis norr om Tjörn. Orust förbinds med fastlandet med Nötesundsbron samt med en bilfärja nära Stenungssund. Som tidigare nämts sitter Orust också ihop med Tjörn via Skåpesundsbron.

3. Södertörn

Yta: 1 207 km2 [1]
Södertörn är en nykomling på listan över Sveriges största öar. Södertörn är en triangelformad landmassa söder om Stockholm som i stort sett avgränsas av Södertälje kanal, Mälaren och Östersjön. Tidigare räknades inte Södertörn som en ö av Statistiska centralbyrån eftersom den grävda Södertälje kanal inte ansågs vara en giltig "ö-avdelare". Men med de nya definitionerna räknas Södertörn som Sveriges tredje största ö, och eftersom bland annat södra Stockholm ligger här så är Södertörn också Sveriges allra mest befolkade ö.[9]

2. Öland

Yta: 1 343 km2 [1]
Sveriges näst största ö är långmala Öland som skiljs från Småland av Kalmarsund. Öland sitter ihop med fastlandet via den 6 072 m långa Ölandsbron,[10] som är Sveriges näst längsta bro efter Öresundsbron. Man kan också säga att Ölandsbron är Sveriges längsta bro eftersom "endast" 5 350 m av Öresundsbron ligger inom Sverige[11]. En annan väg till Öland är färjan mellan Oskarshamn och Byxelkrok.

1. Gotland

Yta: 2 968 km2 [1]
Sveriges största ö Gotland ligger hela tio mil från fastlandet, så hit går inga broar. Antingen får man flyga till Visby eller så kan man ta någon av de stora färjorna som går från Nynäshamn eller Oskarhamn. Gotlands avlägsna läge bidrar till att ön har både en natur och en dialekt som skiljer sig avsevärt från övriga landets.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Öar i Sverige 2013" (pdf). SCB. Utkom 15 dec 2014. Läst 16 juli 2022.
[3]
"Lite historia om Gräsön". Upplandsstiftelsen - Gräsöfonden. Läst 16 juli 2022.
[4]
Johan Heimer, Matilda Nilsson & Ingela Söderman. "Jakten på uppländskan". Upsala Nya Tidning. Läst 16 juli 2022.
[5]
"Väddö socken". Väddö hembygds- och fornminnesförening. Publicerad 19 okt 2013. Läst 16 juli 2022.
[6]
"Väddö kanal" (pdf). Norrtälje kommun. Läst 16 juli 2022.
[7]
Ulf Nyström. "40 år sedan brodramat". Göteborgs-Posten. Publicerad 22 feb 2011. Läst 16 juli 2022.
[8]
Helena Josefsson. "Så här såg det ut när Tjörnbron rasade för 40 år sedan". SVT. Publicerad 18 jan 2020. Läst 16 juli 2022.
[9]
"De 50 största öarna" (arkiverad). SCB. Uppdaterad 22 sep 2015. Läst 16 juli 2022.
[10]
"Ölandsbron". Trafikverket. Reviderad 6 dec 2012. Läst 27 jan 2017.
[11]
"Ölandsbron fyller 40 år i dag". Teknikens Värld. Publicerad 30 sep 2012. Läst 16 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden