Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Människan

Världens längsta man

Publicerad 6 sep 2015
Världens längsta man, och människa, var den 272 cm långe Robert Wadlow (1918–1940) från USA.
Roberts längd berodde på att hans hypofys var ovanligt stor, vilket i sin tur ledde till en hög produktion av tillväxthormon. Han blev känd som 18-åring och kunde sedan försörja sig på framträdanden, oftast hjälpt av stödskenor för hans ben. Dock avled han redan vid 22 års ålder, efter en infektion som startade i ett sår orsakad av just en sådan stödskena. Hans längd mättes till 272 cm bara dagar innan hans död, och han skulle med stor säkerhet blivit ännu längre om han fått leva vidare. På bilderna nedan ses Robert med sina föräldrar.

Det är inte säkert att Robert Wadlow är den längsta människa som någonsin levt, men han är den längsta människa vars längd bekräftats med säkerhet. Den längsta kvinna (vars längd bekräftats) var den 248 cm långa kinesiskan Zeng Jinlian (1964–1982). Zeng dog redan vid 17-års ålder av diabetes, och var då längre än vad Robert Wadlow var vid samma ålder.
 
 
Liknande
Senaste
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden