Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Byggnadsverk

Världens 8 högsta byggnader

Uppdaterad 5 feb 2017
Vilken är egentligen den högsta byggnaden på jorden? Världens högsta byggnader utses av Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Höjden mäts till byggnadernas topp och antenner gills inte. En byggnad klassas av CTBU som en byggnad om minst hälften av dess höjd utgörs av beboeliga våningar. Därför är torn - som det 634 m[2] höga TV-tornet Tokyo Skytree - inte inkluderade på listan. Här är världens åtta högsta byggnader.

8. International Commerce Center, Hong Kong, Kina - 484 m

Denna, något klassiskt utformade skyskrapa, byggdes klart 2010 och blev då med sina 484 m[1] Byggnaden ägs av Hong Kongs tunnelbaneoperatör MTR och Hong Kongs största fastighetsföretag. Den innehåller ett hotell, barer, restauranger, utsiktsplatser och kontor.

7. Shanghai World Financial Center, Shanghai, Kina - 492 m

Den 492 m[1] höga skyskrapan Shanghai World Financial Center invigdes 2008 och innehåller ett hotell, ett köpcentrum, restauranger, kontor och utsiktsplatser. Byggnaden har ett karaktäristiskt hål i toppen, vilket gör att vinden kan slinka igenom. Hålet skulle enligt de första ritningarna vara runt, men detta möttes av protester då det liknande Japans flagga för mycket.[3] Den nya designen gör å andra sidan att byggnaden liknar en gigantisk flasköppnare. Faktum är att miniatyrer av byggnaden säljs som flasköppnare i utsiktsplatsens souvenirshop. Byggnaden ligger granne med 420,5 m[1] höga Jin Mao Tower, och världens näst högsta hus, Shanghai Tower, som du kan läsa om längre ner.

6. Taipei 101, Taipei, Taiwan - 508 m

När den 508 m[1] höga skyskrapan Taipei 101 färdigställdes 2004 blev den världens högsta byggnad och den första som var högre än 500 m. Byggnaden är känd för att vara miljövänlig och energisnål. Namnet Taipei 101 kommer av de 101 våningarna. Byggnaden är konstruerad för att klara tyfonvindar och jordbävningar, vilka är relativt vanliga i området. Högt upp i byggnaden, från 92:a till 87:e våningen, finns en 660 ton tung stålkula hängades i vajrar. Denna rör sig likt en hängmatta på en båt och dämpar byggnadens svajande. Byggnaden innehåller kommunikationsvåningar, utsiktsplatser, restauranger, kontor och ett köpcentrum.

5. CTF Finance Centre, Guangzhou, Kina - 530 m

CTF Finance Center, även kallad Chow Tai Fook Centre efter företaget som äger skyskrapan, ligger i metropolen Guangzhou i Kina. Byggnaden blev klar i oktober 2016 och har en höjd på 530 m[1]. I byggnaden finns det konferenslokaler, hotell, observatorium, kontor och shopping.

4. One World Trade Center, New York, USA - 541,3 m

Efter den tragiska terrorattacken 2001 när World Trade Center-tornen rasade samman började man snart planera en ny byggnad som skulle ersätta och hedra de fallna tornen. Resultatet blev One World Trade Center, eller 1 WTC som tornet också kallas, som blev inflyttningsklar 2014. Enligt CTBU får spiran ingå i byggnadens totalhöjd. Med detta är det 541,3 m[1] höga One World Trade Center den högsta byggnaden på det västra halvklotet. Utan spiran är tornet 417 m högt, vilket är exakt samma höjd som det norra av de gamla World Trade Center-tornen hade. Det norra tornet hette även det WTC 1, och officiellt ersätter One World Trade Center det gamla norra tornet. Stommen i byggnaden är extra förstärkt för att kunna klara en eventuell kollision med ett flygplan.

3. Abraj Al-Bait, Mecka, Saudiarabien - 601 m

Abraj Al-Bait Towers är ett komplex av megastora byggnader i Mecka i Saudiarabien som invigdes 2012. Byggnadskomplexet är en del av en plan som ska modernisera staden och göra mer plats för de miljoner muslimska pilgrimer som vallfärdar till staden varje år. Det högsta tornet i komplexet - Makkah Royal Clock Tower Hotel - är hisnande 601 m[1] högt och pryds av världens största urtavla. Förutom hotell innehåller byggnaderna också shopping, parkeringsgarage, konferenscenter och ett månobservatorium. Bilden togs 2010 när komplexet fortfarande höll på att byggas.

2. Shanghai Tower, Shanghai, Kina - 632 m

Shanghai Tower ligger granne med 492 m höga Shanghai World Financial Center och 420,5 m höga Jin Mao Tower. Byggnaden öppnade 2016 och har en höjd på 632 m[1], vilket gör den till den högsta byggnaden i Kina och den näst högsta i världen. Skyskrapan har en spännande design där nio cylindriska hus har staplats på varandra och inneslutits av en glasfasad som vrider sig likt Turning Torso i Malmö. I tornet finns det besöksutrymmen, restauranger, shopping, kontor, hotell och utkiksplatser.

1. Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten - 828 m

Burj Khalifa är med sina 828 m[1] inte bara den högsta byggnaden i världen, utan även den högsta konstruktion människan någonsin byggt. Det finns nämligen en handfull radio- och TV-master högre än 600 m, men den högsta mast som byggts, Warsawas radiomast, var endast futtiga 646 m hög (innan den kollapsade)[4]. Burj Khalifa färdigställdes 2010 och är ett av skrytbyggena i Dubais centrum. Huset ritades och konstruerades av amerikaner. Färdigställandet skedde i samband med ekonomikrisen och Dubai fick be om ekonomiskt stöd av grannemiratet Abu Dhabi för att kunna betala byggnaden. Vid öppnandet döptes byggnaden överraskande till Burj Khalifa, för att hedra Abu Dhabis emir Khalifa. Byggnaden innehåller kommunikationsvåningar, hotellrum, lägenheter, kontor, restauranger och utsiktsvåningar.
Referenser
[1]
"100 Tallest Completed Buildings in the World". The Skyscraper Center. Läst 5 feb 2017.
[2]
"100 Tallest Towers". The Skyscraper Center. Läst 5 feb 2017.
[3]
"The China Syndrome". New York Times. Publicerad 21 maj 2006. Läst 5 feb 2017.
[4]
"8 Burj Khalifa records for Skyscraper Day". Guinness World Records. Publicerad 3 sep 2014. Läst 5 feb 2017.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan