Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Sveriges 15 största städer

Publicerad 3 feb 2016
- Uppdaterad 27 dec 2016
Vilka är de största städerna i Sverige sett till antalet invånare? Att vår huvudstad Stockholm är landets mest befolkade stad, följt av Göteborg och Malmö, vet nog många av oss. Men sen då?

Det kan vara bra att veta att när vi säger städer i denna artikel så menar vi tätorter. En tätort är inget administrativt indelat område som exempelvis en kommun, utan definieras som en sammanhängande bebyggelse med minst 200 invånare och normalt högst 200 m mellan husen. En tätorts gränser går alltså där bebyggelsen glesnar, och samma tätort kan ligga i flera kommuner. Ordet stad har ingen officiell betydelse, men det syftar oftast på en större tätort. Ibland används dock stad även om kommuner. Västerås kommun kallar sig gärna för Västerås stad, trots att den, förutom tätorten Västerås, nästan bara består av landsbygd. Kommunerna Solna och Sundbyberg kallar sig för städer, trots att de ligger inom Stockholms tätort. Även Stockholm kommun kallar sig för Stockholm stad. Krångligt? Ja, lite. Vill man undvika missförstånd är det bäst att bara använda begreppen tätorter och kommuner.

Siffrorna i denna lista kommer från Statistiska centralbyråns senaste invånarräkning som skedde 31 dec 2015 och publicerades i oktober 2016. Här är Sveriges 15 största städer... förlåt, tätorter. OBS! Se texten om den nya tätorten Sollentuna och Upplands Väsby längst ner.

15. Södertälje

Invånare i tätorten: 70 777
Södertälje ligger bara ett par mil från Stockholm och anses ibland vara en förort till huvudstaden. Södertäljes befolkning växte snabbt på 60- och 70-talet på grund av arbetskraftinvandring - främst var det storföretagen Scania-Vabis (nuvarande Scania) och Astra (nuvarande AstraZeneca) som behövde folk. Nästan hälften av tätortens befolkning är första eller andra generationens invandrare. Bilden visar vad som kanske är den plats i staden som flest utomstående känner till - tågstationen Södertälje Syd.

14. Borås

Invånare i tätorten: 71 700
Borås ligger i Västergötland och är känt för sin textilindustri, även om den inte är lika stor som förut. Postorderföretagen Ellos och Haléns växte fram här, och Gina Tricots huvudkontor och textilhögskolan ligger i "textilstaden". Borås är också känt för att vara Sveriges regnigaste stad. Det är inte helt sant, men det brukar faktiskt regna dubbelt så mycket här som genomsnittet i resten av landet. Bilden visar Borås Centralstation, givetvis insvept i regn.

13. Gävle

Invånare i tätorten: 74 884
Hamnstaden Gävle i Gästrikland brukar precis som Eskilstuna räknas som en av Sveriges fulaste städer. Här luktar det också. Beroende på vindriktning så kan det lukta kaffe från Gevalias rosteri, eller prutt från pappersindustrierna i Karskär eller Skutskär. Mest känt är Gävle för julbocken i halm som nästan varje år bränns ner. Fotot på Gävlebocken togs 21 december 2009, två dagar innan den stod i lågor.

12. Umeå

Invånare i tätorten: 83 249
Umeå i Västerbotten är den största tätorten i Norrland och en viktig universitetsstad. Den stora andelen studenter gör att medelåldern i staden är låg, och här finns därför ett ganska rikt kultur- och uteliv. Nästan hela Umeå brann ner 1888, och efter det anlade man breda, brandskyddande gator som fick kantas av björkar. Detta har gett Umeå smeknamnet "björkarnas stad". Bilden visar Kungsgatan, kantad av Umeås stadstypiska björkar.

11. Lund

Invånare i tätorten: 87 244
En annan universitetsstad är Lund i Skåne. Här ligger Skandinaviens största universitet, och mer än en tredjedel av befolkningen utgörs av studenter. Detta gör att den gamla staden i Skåne till stor del präglas av studentlivet och alla nationer - studentföreningar där tentaångesten kan dämpas med umgänge och billig öl. Fotot visar universitetets huvudbyggnad.

10. Norrköping

Invånare i tätorten: 93 765
Norrköping i Östergötland var på 1800-talet en stor textilstad där hälften av alla kläder i Sverige producerades. Nu har all textiltillverkning försvunnit och staden är mer känd för sitt pappersbruk. Norrköping är den enda svenska staden förutom Stockholm och Göteborg som har spårvagnar. Fotot är taget på Saltängsbron.

9. Jönköping

Invånare i tätorten: 93 797
Jönköping ligger vackert vid Vätterns södra strand. På 60-talet växte tätorten ihop med syskonstaden Husqvarna, känd för sin tillverkningsindustri. Jönköping ligger i det så kallade "Bibelbältet" och alla frikyrkor har gett staden smeknamnet "Smålands Jerusalem". Bilden visar Husqvarna AB:s fabriksområde.

8. Helsingborg

Invånare i tätorten: 104 250
Helsingborg är Skånes näst största stad efter Malmö och ligger vid kusten där Öresund är som smalast. Här är det bara 4 km över till Helsingör och Danmark. Stadens strategiska läge gör att många färjor avgår härifrån, och Sveriges näst största containerhamn (efter Göteborg) finns i Helsingborg. Bilden visar Stortorget.

7. Linköping

Invånare i tätorten: 106 502
Den gamla militärstaden Linköping ligger precis som sin granne Norrköping i Östergötland. Staden är mest känd för att Saab:s tillverkning av flygplan finns här, något som fick staden att växa snabbt efter andra världskriget. Det välbesökta flygvapenmuseet ligger också här i "flygstaden". Linköping är även en viktig universitetssstad. Fotot visar ett Saab 340 som sitter uppsatt bredvid E4:an.

6. Örebro

Invånare i tätorten: 115 765
Örebro i Närke var tidigare en industristad med många skofabriker, men idag är näringslivet mer inriktad på service och tjänster. Staden ligger ganska strategiskt mitt emellan Stockholm, Oslo och Göteborg, vilket har gjort att Örebro präglas av handel och logistik. Här finns ett universitet och ett stort universitetssjukhus. Bilden visar stadens signaturbyggnad, vattentornet Svampen, med den nya nätburen som ska förhindra självmordshoppare.

5. Västerås

Invånare i tätorten: 117 746
Även Västerås har industrier att tacka för sin tillväxt. Jätteföretaget ABB grundades här i slutet av 1800-talet, och deras svenska huvudkontor ligger fortfarande i staden. Idag är de största näringsgrenarna IT, elektronikhandel, service och grafisk industri. ICA och H&M grundades här, och staden har Nordens största insjöhamn. Bilden visar höghuset Skrapan, Sveriges 22:a högsta byggnad.

4. Uppsala

Invånare i tätorten: 149 245
Sveriges fjärde största stad Uppsala ligger på den platta Uppsalaslätten i Uppland. För ett par år sedan passerade Uppsala kommun 200 000 invånare, vilket gör att staden nu kallar sig för en storstad. Här finns Nordens äldsta och ett av Sveriges största universitet, vilket har satt sin prägel på stadens arkitektur och kulturliv. Ett rikt nationsliv samt evenemang som valborgsfirandet och kulturnatten ger studenterna många tillfällen att grundlägga en framtida alkoholism. Unga vuxna i studentstäderna Uppsala och Lund dricker mest i hela landet. Fotot visar Västgöta nation vid Fyrisån.

3. Malmö

Invånare i tätorten: 301 706
Malmö upplevde en utflyttningskris på 70-talet då många barnfamiljer flydde staden på grund av brist på villaområden. Samtidigt började många av stadens industrier att lägga ner. Värst var det i början av 90-talet när vart fjärde jobb försvann, samtidigt som många invandrade hit från det krigsdrabbade Jugoslavien. Krisen började dock vända lite år 1995 tack vare påbörjandet av Öresundsbrobygget. Nu håller Malmö på att förändras från en industristad till en kunskapstad, med en egen högskola och många småföretag. Tätorten kämpar dock fortfarande med en relativt hög arbetslöshet. Bilden visar en gångtunnel in mot förorten Rosengård som pryds av ett citat av stadens hjälte Zlatan Ibrahimovic.

2. Göteborg

Invånare i tätorten: 572 799
Tätorten Göteborg ligger i både Västergötland och Bohuslän och är Sveriges största hamnstad. Göteborg industrialiserades till stor del av invandrade engelsmän på 1800-talet, vilket har gett staden smeknamnet "Lilla London". Göteborg är känt för Liseberg, paradgatan Avenyn, spårvagnar, sitt fotbollslag ("Blåvitt"), sin dialekt och sin dumroliga humor. Göteborgare som Kurt Olsson, Glenn Hysen, Lasse Kroner, Leif "Loket" Olsson och Håkan Hellström förknippas med staden. Bilden visar det stora inomhusköpcentrumet Nordstan, dit man självklart kan åka spårvagn.

1. Stockholm

Invånare i tätorten: 1 515 017
Sveriges största tätort och huvudstad Stockholm ligger vackert vid Mälarens utlopp i Östersjön. En miljon turister besöker varje år staden, som lockar med Gröna Lund, Skansen, Vasamuseet, skärgården, museer, uteliv, kultur och massor av shopping. Här finns också bilköer, trängselavgifter, tågstrul, skyhöga bostadspriser och segregerade förorter. De flesta stora företagen inom det svenska näringslivet har sina huvudkontor här, likaså banker. Åttiofem procent av alla jobb i staden finns inom service- och tjänstenäringen. I Stockholm residerar kungafamiljen, regeringen och riksdagen samt majoriteten av landets B-kändisar, hipsters, podcastare och modebloggare. Bilden visar en vanlig morgon på Södertäljevägen.

Vid Statistiska centralbyråns senaste folkräkning 31 dec 2015 (som denna lista tagit sina siffror ifrån) tillkom en ny tätort - Sollentuna och Upplands Väsby - med 139 606 invånare. Denna tätort ingick tidigare nästan helt i Stockholms tätort, men tillkom 2015 efter ändringar i SCB:s metoder. Vi har inte inkluderat Sollentuna och Upplands Väsby i denna lista eftersom vi tycker att den nya tätorten ligger för nära Stockholm, men vill man vara helt korrekt så är Sollentuna och Upplands Väsby Sveriges femte största tätort.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan