Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Djur

Världens 10 smartaste hundraser

Uppdaterad 22 feb 2017
Vilken hundras är egentligen den mest intelligenta? Även om många hundägare tycker att just deras hund är den smartaste i världen, så finns det faktiskt studier på de olika hundrasernas skiftande intelligens. En av de största undersökningarna gjordes av psykologiprofessorn Stanley Coren i hans bok The Intelligence of Dogs.[1] Inför skrivandet av boken fick hundtävlingsdomare i USA och Kanada svara på frågor om hur väl olika kennelklubbars hundar presterade i lydnadstävlingar. I boken sammanställdes sedan en lista över de smartaste hundarna, främst baserad på hur snabbt de olika hundraserna kunde lära sig nya kommandon. Bläddra ner för att se vilka som utsågs till de 10 smartaste hundraserna. Tänk bara på att det här inte är en lista över vilka hundraser som passar bäst som husdjur.

10. Australian cattledog

Australian cattledog är en vallhund som avlades fram i Australien genom att korsa korthårig, "blue merle"-färgad collie med vildhunden dingo. Resultatet blev en uthållig hundras som tålde hetta och vallade genom att nafsa boskapen i hälarna. Som alla hundar på den här listan är australian cattledog mycket intelligent och lättlärd. Det är en arbetande hund som behöver mycket stimulering för att inte bli uttråkad, annars hittar den på egna aktiviteter som kanske inte alltid uppskattas av husse eller matte.

9. Rottweiler

Rottweiler är en brukshund som ofta används som vakt- eller militärhund. Hundrasen är i sin natur väldigt snäll och godsint men har ett oförtjänt rykte om sig att vara opålitlig, något som i de flesta fall beror på fel uppfostran. En rottweiler behöver arbeta mycket och bli trött i både huvud och kropp för att kunna slappna av. Rasen är lättlärd och lydig, men kan kräva en bestämd och hundvan ägare eftersom den är så modig och stark.

8. Papillon

Papillon kan vara listans överraskning, eftersom det bland vissa finns en uppfattning att små hundar är lite dummare än större. Papillon är en dvärghund med mycket energi och stora uppåtstående öron (papillon betyder fjäril på franska). Den är väldigt lättanpassad och vill alltid vara med där det händer. Den blir ofta en väldigt bra sällskapshund eftersom den är så tillgiven och lojal. Som alla hundar behöver den mycket motion och många papillon tävlar med framgång i hundsporter som agility, lydnad och spår.

7. Labrador Retriever

Labrador retriever har på senare år blivit Sveriges populäraste hundras[2], vilket till stor del beror på att den är så snäll, social och lättdresserad. Labradorer är i grunden jakthundar som gillar att samarbeta och älskar att simma. De vill gärna vara till lags och bära på olika saker. De behöver också få meningsfulla uppgifter att utföra som till exempel att spåra eller apportera. Labradorens egenskaper gör att den ofta används som ledarhund och narkotikahund. De flesta labradorer är väldigt matglada och lägger lätt på sig några extrakilon.

6. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog härstämmar som namnet antyder från Shetlandsöarna. Hundrasen var från början mer lik en liten border collie, men korsades i början av 1900-talet med collie för att bli mer attraktiv utseendemässigt. Shetland sheepdog är en mångsidig hund som passar alla sorters ägare. Den är lydig, alert, vig och gillar att arbeta, egenskaper som gör att den ofta presterar väldigt bra i hundsporten agility.

5. Dobermann

Dobermann är en stor, stark och aktiv hund som i grunden är en brukshund. Den har en stor jaktlust som den behöver få utlopp för, annars blir den rastlös och hittar på bus. Trots sitt respektingivande yttre så är dobermann en glad och barnkär hund som gillar att leka. Den är väldigt arbetsvillig och används ofta som tjänstehund av polis, väktare och räddningstjänst.

4. Golden Retriever

Golden retriever är Sveriges näst populäraste hund[2] och har länge varit det typiska valet för barnfamiljen. En karaktäristisk egenskap hos golden retriever är att den brukar vara snäll mot alla, även totala främlingar. Den passar därför inte så bra som vakthund, men används däremot ofta som ledarhund eller narkotikahund. Som namnet antyder avlades golden retriever fram för att apportera jaktbyte, och många goldens är duktiga jakthundar. De gillar att bada och älskar att arbeta, och har samtidigt bra tålamod med till exempel småbarn och bråkiga katter.

3. Schäfer

Schäfer klassas egentligen som en vallhund, och är vanlig som både sällskapshund och brukshund. Den är väldigt intelligent och allsidig, och är väldigt vanlig som tjänstehund inom polisen. En schäfer gillar att samarbeta och är för det mesta modig, självsäker och nyfiken. Till skillnad från exempelvis en golden retriever kan den vara lite reserverad mot främlingar, men den är samtidigt väldigt lojal mot sin egen husse eller matte. Schäfer, eller tysk shäferhund, är Sveriges fjärde populäraste hundras (efter labrador, golden retriever och jämthund).[2]

2. Pudel

Pudel är en sportig och lekfull hund som enkelt känns igen på sitt krulliga och vattenavstötande hår. Hundrasen har länge varit känd för sin intelligens och den används till allt från utställningar till bruksaktiviteter. Dock är det förmodligen som familjehund pudeln är vanligast, vilket är något den passar mycket bra till. Den är glad och social och vill gärna vara i centrum. Den kan relativt snabbt lära sig snitsiga tricks och har lättare än andra raser för att gå på bakbenen. Bilden visar en dvärgpudel som sluppit den för pudlar typiska lejonfrisyren.

1. Border Collie

Världens smartaste hundras kan lära sig över 1 000 ord[3], men passar inte alltid så bra som sällskapshund. Border collie är en vallhund som i århundraden har funnits i England och Skottland, och hjälpt bönder med att hålla ordning på sitt boskap. Den är idag vanlig som sällskapshund, men eftersom rasen är en utpräglad brukshund kräver den en stor mängd arbete och uppmärksamhet. Förutom daglig motion och träning behöver border collies mycket mental stimulans. Om de inte får en uppgift att utföra hittar de på något själva, vilket kan innefatta att gräva hål i gräsmattan, tugga sönder möbler eller jaga bilar.
Referenser
[1]
Coren, Stanley "The Intelligence of Dogs: A Guide to the Thoughts, Emotions, and Inner Lives of Our Canine Companions". 2:a upplagan. Utgiven 2006. Läst 22 feb 2017.
[2]
"Populäraste hundrasen drar ifrån". SVT. Läst 22 feb 2017.
[3]
"Border collie takes record for biggest vocabulary". New Scientist. Publicerad 21 dec 2010. Läst 22 feb 2017.
 
 
Liknande
Senaste
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden