Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges 10 häftigaste slottsruiner

Uppdaterad 28 aug 2022
Här är de häftigaste slottsruinerna i Sverige, med bilder på dem från 1600-tal och nutid (missa inte heller Sveriges 15 häftigaste slott).

I Sverige finns många ruiner av slott och borgar. De bär på spännande historier som ofta börjar under den äldre medeltiden. Vi har valt ut de mest sevärda slottsruinerna – ruiner som bjuder på mer än en överväxt husgrund.

Tack vare att Erik Dahlbergh och hans medhjälpare ritade av många av Sveriges sevärdheter på 1600-talet och sedan lät trycka dem i verket Suecia antiqua et Hodierna vet vi hur slotten såg ut förr. På teckningarna förbättrades gärna verkligheten något – ibland är slottens proportioner överdrivna eller så har man ritat dit planerade byggnationer som i verkligheten inte blev av.[1] Trots det ger "Suecian" en fantastisk inblick i ett forna Sverige som vi annars inte hade fått se mycket av.

10. Mörby slottsruin

Mörby slott enligt Suecian
Mörby slottsruin ligger utanför Rimbo i Uppland. Mörby var på 1300-talet en gård, som på 1500-talet byggdes ut till ett slott av riksrådet Gabriel Kristiernsson Oxenstierna.[2] På 1600-talet (bilden) fick Mörby en tredje våning och en vacker trädgård, men sedan började slottet förfalla på grund av ägarnas dåliga ekonomi.[2] År 1740 brann slottet slutligen ner, och idag bor nio olika fladdermusarter periodvis i ruinen.[2] Mörby slottsruin ligger på privat mark och bör därför endast besökas när och om den är öppen.

9. Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slott
Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås i Västergötland var från början (troligtvis) ett medeltida hus, som på 1500-talet utvecklades till ett slott av greven Sten Eriksson Leijonhufvud.[3] År 1634 brann borgen ner till grunden, men den återuppbyggdes till ett stort renässansslott (bilden) och stannade inom familjen Leijonhufvud fram till 1724.[3] Senare på 1700-talet brann Gräfnäs igen, och även på 1800-talet (för att vara exakt så har Gräfsnäs brunnit vid tre tillfällen med precis hundra års mellanrum – år 1634, 1734 och 1834).[3] Någorlunda bevarat idag, efter restaureringar och reparationer, är det norra tornet som syns till vänster på den undre bilden. Slottsruinen och den tillhörande parken ägs av Alingsås kommun och är ett trevligt utflyktsmål.
Annons
Annons

8. Visingsborgs slottsruin

Visingsborgs slott
Visingsö i Vättern var ett de starkaste fästena för den svenska kungamakten under den tidiga medeltiden.[4] Här ligger bland annat Näs slottsruin som är resterna efter en av Sveriges tidigaste kungaborgar, byggd på 1100-talet[4]. På Visingsö ligger också Visingsborgs slottsruin. Visingsborgs slott började byggas på 1500-talet av riksrådet och greven Per Brahe den äldre. Slottet och det tillhörande grevskapet (som huvudsakligen innefattade Visingsö) stannade sedan inom familjen, och både slottet och grevskapet växte och var som störst under andra halvan av 1600-talet (bilden) under sonsonen och greven Per Brahe den yngre.[5] I slutet av seklet drogs grevskapet in till staten, och Visingsborgs slott fick tjäna som ett fängelse innan det 1718 förstördes i en brand.[5] Det som finns kvar ägs fortfarande av staten och kan besökas nära hamnen där man landar med färjan från Gränna.

7. Brahehus

Brahehus enligt Eric Dahlbergh
Utanför Gränna ligger i sin tur Brahehus, som kanske är den slottsruin som flest svenskar har sett eftersom den ligger precis bredvid E4:an. Staden Gränna grundades av Per Brahe den yngre och fick stadsprivilegier 1652. Samtidigt hade han byggt Brahehus på berget ovanför staden. Slottet skulle från början bli en bostad som Brahes fru kunde bo i när hon blev änka, men främst användes Brahehus som Per Brahes gästhus.[6] Efter hans död drogs Brahehus, precis som Visingsborg, in till staten. År 1708 började det brinna i slottet och sedan dess står bara murarna kvar.[6] Slottsruinen kan enkelt besökas via en stig från rastplats Brahehus.
Annons
Annons

6. Stegeborgs slottsruin

Stegeborgs slott
Stegeborgs slottsruin ligger vackert belägen på en ö i viken Slätbaken utanför Söderköping. Stegeborg nämns första gången i skrift år 1310 då det gavs i arv till kung Magnus Ladulås son Birger.[7] Borgen bytte sedan ägare flera gånger – i slutet av 1400-talet moderniserades den av riksrådet Ivar Axelsson och på 1500-talet renoverades den under Gustav Vasa.[7] Vasas son Johan III gjorde sedan om borgen till ett renässansslott (bilden) men efter ännu fler ägarbyten var slottet i slutet av 1600-talet förfallet och på 1700-talet revs det mesta av byggnaden.[7] Vid slottsruinen finns idag bland annat en båthamn, en hamnkrog och campingstugor, och alltsammans ägs av ett företag som bedriver turistverksamhet. Du kan till exempel få en vandring runt slottet guidad i hörlurar av Herman Lindkvist. Kommer man norrifrån med bil får man åka en liten bilfärja ett par hundra meter för att komma till ön (söderifrån går en kort bro).

5. Bergkvara slottsruin

Bergkvara slott
Stenborgen Bergkvara utanför Växjö i Småland uppfördes troligtvis på 1470-talet av riksrådet Arvid Trolle, även kallad "rike-Arvid".[8] Slottet var sex våningar högt, hade hängtorn i varje hörn och var omgivet av dubbla vallgravar.[8] Under Dackefejden (bondeupproret mot Gustav Vasa som leddes av smålänningen Nils Dacke) hotade Dackes män att bränna ner slottet om de inte fick en summa pengar, viket de då verkar ha fått.[8] På 1590-talet ägdes Bergkvara av stormannen Johan Sparre som i slutet av sitt liv var kung Sigismunds ståthållare på Kalmar slott. När Kalmar slott invaderades av hertig Karls trupper (Karl ville vara kung istället för Sigismund), så fick Johan Sparre sitt huvud uppsatt på Kalmars stadsport.[8] Bergkvara slott och dess omgivningar gavs istället till den nyblivne kungen Karl IX:s son, och efter ännu fler ägarbyten hade det ståtliga stenhuset i slutet av 1600-talet börjat förfalla.[8] Idag ägs slottsruinen och närliggande Bergkvara herrgård av släkten Posse. Ruinen får besökas av allmänheten.
Annons
Annons

4. Kronobergs slottsruin

Kronobergs slott
Ett annat slott utanför Växjö, som också fick besök av Nils Dacke, var Kronobergs slott. Slottet var från början en biskopsborg som uppfördes på 1400-talet och som vid ett tilfälle brändes ner av danskarna innan den övertogs av Gustav Vasa.[10] Här spenderade Nils Dacke julen 1542 innan hans uppror slogs ner och slottet togs tillbaka av Gustav Vasa.[9] Vasa och hans söner lät sedan bygga ut slottet eftersom det var ett viktig försvar mot Blekinge, Halland och Skåne som då tillhörde Danmark.[9] Trots det intogs slottet fyra gånger av danskarna efter Vasa övertagande, och fick därefter återuppbyggas.[10] Vid freden i Roskilde 1658 blev de tre landskapen svenska och slottet tappade sin betydelse. Istället tog man sten från slottet och använde till husbyggen inne i Växjö.[9][10] När arbetet med Suecian pågick hade slottet redan hunnit bli en ruin (bilden). Idag ägs Kronobergs slottsruin av staten och den är öppen för allmänheten under sommarhalvåret. Kronobergs län har fått sitt namn efter slottet.

3. Stjärnorps slottsruin

Stjärnorps slott
Det flera våningar höga Stjärnorps slott började byggas på 1650-talet utanför Linköping av den skottlandsfödde greven Robert Douglas.[11] Efter Roberts död tog hans hustru över och byggde klart slottet.[11] I slutet av 1700-talet brann slottet, och endast flygelbyggnaderna och ett slottskapell återuppbyggdes innan pengarna tog slut och Stjärnorp såldes.[11] Idag ägs slottet återigen av familjen Douglas, som sedan 2016 håller på att rusta upp ruinen så att den inte ska förfalla ytterligare.[11]
Annons
Annons

2. Bohus fästning

Bohus slott
Bohus fästning ligger i Kungälv och har gett namn åt landskapet Bohuslän.[12] Fästningen grundades ursprungligen år 1308 av Norge som ville stärka sin dåvarande sydgräns mot Sverige och Danmark.[12] Från början var det ett trähus som sedan förstärktes med sten till en fästning.[12] På 1600-talet blev Bohus ett renässansslott (bilden) som sedan återigen gjordes om till en fästning. Bohus har besuttits av norskar, danskar och svenskar, utstått flera belägringar, men aldrig blivit intaget.[12] I slutet av 1700-talet lät Sveriges kung rasera Bohus fästning för att inte riskera att danskarna skulle ta den, men på 1800-talet började man istället vårda det som fanns kvar.[12] Ruinerna av Bohus fästning förvaltas idag av staten och är ett populärt turistmål som är öppet under sommarhalvåret.

1. Borgholms slott

Borgholms slott enligt Erik Dahlbergh
Borgholms slott är en storslagen ruin på Öland vars historia troligtvis började med en borg på 1100-talet.[13] Borgen rustades upp till ett renässansslott på 1500-talet av Johan III, skadades svårt under Kalmarkriget mellan Sverige och Danmark 1611-1613 och började 1652 byggas om till ett barockpalats av Karl X Gustav.[13] Ombyggnationen pågick fram till 1709 men blev aldrig helt klar,[13] så Erik Dahlberghs bild utgår troligtvis från hur slottet skulle sett ut om det hade blivit färdigt. På 1700-talet började slottet förfalla och år 1806 brann slottet ner efter att ett färgeri hade inrättats i ena slottslängan.[13] Idag förvaltas Borgholms slott av staten. Det är öppet på sommarhalvåret och många svenska artister har haft konserter här.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Dick Harrison. "Verket skulle visa hur ståtligt Sverige var". SvD.se. Publicerad 21 sep 2021. Läst 28 aug 2022.
[2]
"Det forna Mörby". Stockholms läns museum. Publicerad 1995. Läst 28 aug 2022.
[3]
"Gräfsnäs slotts historia" (arkiverad). Alingsås kommun. Publicerad 2010. Läst 28 aug 2022.
[4]
"Visingsborgs och Näs slottsruin" (arkiverad). Statens fastighetsverk. Läst 28 aug 2022.
[5]
"Visingsborg slottsruin" (arkiverad). Länsstyrelsen i Jönköpings län. Läst 28 aug 2022.
[6]
Anna Larsdotter. "Vackert slott blev lågornas rov". Populär Historia. Publicerad 1993. Läst 28 aug 2022.
[7]
"Historia". Stegeborgs egendom. Läst 28 aug 2022.
[8]
"Bergkvara - ett godslandskap med historia" (arkiverad). Länsstyrelsen Kronobergs län. Läst 28 aug 2022.
[9]
"Kronobergs slottsruin" (arkiverad). Kulturparken Småland. Läst 28 aug 2022.
[10]
"Kronobergs slottsruin". Statens fastighetsverk. Läst 28 aug 2022.
[11]
"Nu rustas ruinen upp". Corren.se. Publicerad 16 juni 2016. Läst 28 aug 2022.
[12]
"Vår historia". Bohus fästning. Läst 28 aug 2022.
[13]
"Borgholms Slotts historia". Borgholms slott. Läst 28 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden