Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Människan

Världens 10 bästa komedier

Publicerad 4 juni 2012
- Uppdaterad 8 mars 2016
"Smaken är som baken" säger man, och detta gäller särskilt komedifilmer. Här är dock 10 komedier som de flesta verkar älska. Detta eftersom de fått högst betyg på IMDb:s (Internet Movie Database) lista över världens bästa komedier. Topplistan skapas efter poängen som sidans besökare ger filmerna, vilket troligtvis resulterar i den största filmomröstningen i världen.

10. Sholay, 1975

Polisen Thakur rekryterar två småbanditer för att fånga en kriminell boss som terroriserat Thakurs familj (och huggit av Thakurs båda armar). Sholay är ingen ren komedi, utan innehåller även mycket drama och action. Den ser vid en första anblick ut att vara en västernrulle, men är inspelad i det indiska bergsområdet Ramanagara.

9. Diktatorn, 1940

Det är sent 1930-tal och den judiske barberaren ser sitt land förtryckas av den nazistiske diktatorn Adenoid Hynkel. För att göra saker och ting ännu värre för den judiske barberaren är han förtvivlande lik Hynkel, och en dag misstas han för att vara honom. Diktatorn är bara en av tre Charlie Chaplin-filmer på listan. Filmen var hans första talfilm.

8. Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben, 1964

Den galna amerikanska generalen Jack Ripper har blivit skvatt galen och startat nedräkningen till en kärnvapenattack mot Sovjetunionen. Enda chansen att stoppa attacken är med koderna som bara Ripper har.

7. Tillbaka till framtiden, 1985

En klassisk komedi från 80-talet där Marty McFly åker bakåt i tiden i en tidsmaskin byggd av vännen och tillika galna vetenskapsmannen Emmet Brown. Väl där måste han se till att hans föräldrar möts och blir kära för att inte förändra framtiden och sin egen existens.

6. Moderna tider, 1936

Moderna tider är den näst bästa av de tre Charlie Chaplin-filmerna på listan. Den handlar om fabriksarbetaren som blir galen på grund av de moderna maskiner som introduceras på hans arbete. Han hamnar på mentalsjukhus och, i en oturlig veva, sedan i fängelse. Väl ute igen försöker han klara sig i det moderna samhälle som blivit.

5. Hera Pheri, 2000

Hera Pheri är den andra indiska filmen på listan. Som många storfilmer var den inte så populär den släpptes, men har idag blivit en kultfilm. Två unga män hyr boende av en tredje, och alla tre har ont om pengar. En dag ringer en kidnappare fel och de tre bestämmer sig för att utnyttja situationen. De ska höja lösensumman och behålla mellanskillnaden själva.

4. En oväntad vänskap, 2011

Baserad på en sann historia. Philippe är den rika rullstolsburna aristokraten som anställer den tuffa förortskillen Driss till sin personliga assistent. Trots vännernas invändningar litar Phillipe på Driss och en oväntad och stark vänskap utvecklas. Denna franska rulle är den nyaste filmen på topplistan över världens bästa komedier.

3. Stadens ljus, 1931

Stadens ljus, eller City Lights från 1931 är den tredje Charlie Chaplin-filmen bland de tio bästa komedierna. Den handlar om en fattig man som träffar en blind blomsterflicka, som misstar honom för en rik hertig. När möjligheten till en dyr operation som kan rädda flickans syn dyker upp, gör han allt för att få ihop pengarna.

2. Livet är underbart, 1997

Judiska Guido lever ett underbart liv med fru och son i 30-talets Italien. Men när andra världskriget bryter ut skickas familjen till ett koncentrationsläger. För att skydda sin familj måste Guido göra det han gör bäst - att med fantasi och humor göra livet underbart. En hjärtskärande komedi i en frukstansvärd miljö.

1. Andaz Apna Apna, 1994

Andaz Apna Apna är den tredje indiska filmen på listan, och den är enligt IMDB:s besökare världens bästa komedi någonsin. Amar och Prem är två unga män som inte känner varandra, men som båda har som mål att gifta sig rika. När de hör talas om att den rika arvtagerskan Raveena är på jakt efter en make beger de sig genast till hennes hus. De möts på bussen och snart börjar tävlingen.
 
 
Liknande
Senaste
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden