Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Sport

Världens 12 knäppaste sporter

Publicerad 24 juli 2012
Sporter är egentligen ganska konstiga sysselättningar. Ta fotboll som exempel. Tjugo vuxna män eller kvinnor springer omkring på en gräsmatta och försöker sparka in en boll i en bur, varav vissa tjänar miljoner i lön och avgudas av människor världen över. Ja, alla sporter är faktiskt ganska egendomliga när man tänker efter. Dock finns det några som är mer idiotiska än andra, och vi har sammanställt en lista med dem. Här är världens knäppaste sporter.

12. Korvätning

Ätartävlingar av olika slag förekommer ofta runt om i världen. Den mest klassiska maten att trycka i sig är varmkorv med bröd, och den mest prestigefyllda korvätartävlingen är Nathan's Hot Dog Eating Contest i New York där världsmästaren i korvätning koras varje år. De två största stjärnorna inom sporten är rivalerna Takeru "Tsunami" Kobayashi och Joey "Jaws" Chestnut (bilden). På grund av kontraktsbråk med tävlingens arrangörer deltog inte Kobayashi i Nathan's Hot Dog Eating Contest 2011, utan anordnade istället en egen solouppvisning som pågick samtidigt som NHDEC. Den 58 kg tunga japanen satte där ett nytt världsrekord då han åt 69 korvar med bröd på 10 minuter. Chestnut, som samtidigt tävlade i NHDEC, vägrade dock erkänna Kobayashi nya världrekord eftersom det inte sattes i en officiell tävling. Chestnut hade det tidigare rekordet på 68 korvar med bröd.

11. Bog Snorkelling

Bog snorkelling betyder ungefär "mosse-snorkling" och är förmodligen den skitigaste simsporten i världen. I tävlingarna ska man simma två längder på 55 m i ett uppgrävt dike i en torvmosse. Deltagarna måste använda snorkel och simfötter, och de får inte göra riktiga simtag med armarna utan endast paddla med fötterna. Som man kan ana så föddes idén till sporten på en pub, närmare bestämt i Wales 1976. Varje år avgörs världsmästerskapen i bog snorkelling i landet, och ytterligare tävlingar hålls regelbundet i Irland och Australien.

10. Magplask

Att tävla i vem som kan göra det snyggaste magplasket är en sport för de allra modigaste. Magplasktävlingar arrangeras ofta på semesterorter, kryssningar, fester och andra platser där medelintelligensen är låg och tillgången på alkohol hög. Den största legenden inom sporten är Darren Taylor, alias Professor Splash, som specialiserar sig på magplask i jättegrunda pooler. Han innehar flera världsrekord i magplask, däribland ett hopp från 11 m ner i en pool med endast 30 cm vatten! I Oslo arrangeras varje år VM i dödshopp, vilket är en variant på den klassiska magplasktävlingen. Här hoppar deltagarna från 10 m höjd och går för magplask, men viker sedan ihop kroppen så sent som möjligt innan nedslaget.

9. Kärringkånk

Kärringkånk kommer från början från Finland och är en löpsport där män springer bärandes på en kvinna (kärring). Den 253,5 m långa banan består av asfalt, grus, gräs och sand, och innehåller två hinder samt en vattengrav. Tävlingar i kärringkånk (wife carrying på engelska) förekommer ibland i Sverige, men den som vill satsa helhjärtat på sporten bör sikta på VM i Sonkajärvi i Finland. Världsmästerskapet hålls varje år och det åtråvärda förstapriset är kvinnans vikt i öl. Alla sätt att bära kärringen på är tillåtna, men de mest använda är den klassiska stilen där hon rider på mannens rygg, och "estnisk stil", som bilderna ovan illustrerar.

8. Worm Charming

Worm charming, eller "masktjusning", är en sport som utövas främst i England, USA och Kanada. Som namnet antyder går det hela ut på att locka till sig daggmaskar ur jorden. Världsmästerskapet avgörs varje år på en grundskola i den engelska byn Willaston, där en gräsmatta delas in i rutor på 3 x 3 m. Varje lag, som består av max tre personer, får sedan varsin plätt varifrån de ska locka upp så många maskar som möjligt. Man får inte gräva eller hälla vatten i jorden, utan endast frambringa vibrationer, till exempel genom att banka i marken eller spela musik. Det lag som får upp flest daggmaskar på en halvtimme vinner. Maskarna måste hanteras varsamt och släpps tillbaka i jorden igen efter tävlingen. Världsrekordet i worm charming sattes under VM 2009 av 10-åriga Sophie Smith som då fick upp hela 567 maskar.

7. Redneck Games

Redneck Games hålls sedan starten 1996 årligen i East Dublin i delstaten Georgia, USA. Här samlas tusentals George W. Bush-älskande bondlurkar som går omkring utan kläder på överkroppen och gör upp i flera redneck-inspirerade grenar. Bland disciplinerna finns kärnspottning, toalettstolskastning, navkapseldiskus, största-håret-tävling, wet T-shirt contest, armhålespelande, magplaskhopp i gyttjepöl, containerdykning samt munfiskande efter grisfötter ur en balja med vatten. Den som vinner en gren tilldelas en trofé föreställandes en urdrucken, tillknöcklad ölburk.

6. Bo-Taoshi

Bo-Taoshi är en japansk sport där två lag kämpar om kontrollen över två uppställda stolpar. Varje lag har 150 deltagare som i början av matchen står uppställda kring sin "hemmastolpe". När startskottet ljuder stannar hälften av laget kvar för att försvara sin stolpe, medan resten av lagkamraterna springer mot det andra laget för att välta deras stolpe. Resultatet blir två jättelika högar med 150 skrikande japaner som klättrar och trampar på varandra. Det lag som först drar ner det andra lagets stolpe till en vinkel på högst 30° respektive marken vinner matchen.

5. Schackboxning

Schackboxning är precis vad det låter som - en sport som kombinerar schack och boxning. Varje match börjar med fyra minuters schackspelande, följt av tre minuters boxande. Som mest spelar eller boxas de tävlande i sammanlagt 11 ronder, och de kan vinna matchen genom antingen schackmatt eller knockout. VM i schackboxning har arrangerats varje år sedan 2003 av World Chess Boxing Organisation, vars slogan är "the toughest smartest (wo)man on the planet".

4. Ki-otoshi

Ki-otoshi kallas en sport, eller kanske snarare ceremoni, som utförs var sjätte år under den religiösa Obanshira-festivalen i Japan. Under festivalen hugger man ner stora träd som sedan dras ner för ett berg mot ett heligt tempel. På vissa ställen är berget så brant att de tunga stockarna kan glida nerför backen av sig själva, och här försöker japaner bevisa sin tapperhet (eller dumhet) genom att rida på dem. Den som lyckas sitta kvar allra längst är bäst. Trädstammarna väger cirka 10 ton och skumpar ibland fram så våldsamt på den ojämna marken att japaner flyger åt alla håll eller hamnar under stockarna. Några skadar sig alltid och det har till och med hänt att deltagare och åskådare har dött.

3. Extreme Ironing

Är du en extremsportare som gillar performance art? Då kanske extreme ironing kan vara någonting för dig. Extreme ironing kombinerar konst och våghalsighet på ett alldeles eget sätt. Utövarna av sporten tar med sig strykbräda och strykjärn till otillgängliga platser, för att sedan stå och stryka kläder i de mest osannolika miljöerna. Exempel på platser där extremstrykning har praktiserats är bergstoppar, klippväggar, under vatten, under is, i skidbacken (under ett åk), mitt på en motorväg samt i luften under ett fallskärmshopp. En intressant gren av sporten är bungee ironing där utövarna försöker stryka kläder under ett bungyjumphopp.

2. Cheese Rolling

I en backe som kallas Cooper's Hill, nära staden Gloucester i England, annordnas varje år tävlingar i cheese rolling. Varje heat startas genom att en rund ost rullas ner för den branta backen, för att en sekund senare börja jagas av ett par dussin springande, rutchande och tumlande människor. Eftersom osten når en hastighet av uppåt 110 km/h i backen så kommer ingen ifatt den, men det hindrar inte deltagarna från satsa allt, vilket ofta resulterar i spektakulära vurpor. På grund av backens branta lutning är skador som hjärnskakningar och brutna ben vanliga, och ambulanser får ofta åka skytteltrafik mellan Cooper's Hill och närmaste sjukhus.

1. Mugglar-quidditch

Kommer du ihåg quidditch som Harry Potter och hans skolkamrater spelade i de populära filmerna? Sedan 2007 utövas sporten även av icke-magiska människor, även kallade "mugglare". Mugglar-quidditch spelas främst i USA, där lag från college och universitet möter varandra i stora turneringar. Varje lag har sju spelare på plan som, precis som i filmerna, antar roller som vaktare, slagmän, jagare och sökare. "Klonken" (bollen som spelarna gör mål med) är en dåligt uppblåst volleyboll, och "dunkarna" (som spelarna kastar på varandra) är tre små mjuka bönsäckar, alternativt mjuka handbollar. "Den gyllene kvicken" (den ultrasnabba lilla guldbollen med vingar) föreställs av en neutral deltagare klädd i gult med en tennisboll nedstoppad i en strumpa hängandes från rumpan. För att "fånga den gyllene kvicken" gäller det att sno strumpan med tennisbollen, vilket dock kan vara svårt eftersom den gulklädda aktören får springa långt utanför planen. För att göra allt riktigt trovärdigt pyntas han/hon även med ett par vingar på ryggen. Det bästa av allt är att alla spelare alltid måste hålla en kvast mellan benen.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan