Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Djur

Världens 12 snabbaste djur på land

Publicerad 7 juni 2012
Vilket är egentligen det snabbaste djuret i världen? För att göra en rättvis lista över världens snabbaste djur har vi inte inkluderat de djur som når sina toppfarter i luften eller i vattnet. Skulle man räkna in fåglar i topplistan så skulle hela listan domineras av dem. De snabbaste fiskarna kan däremot konkurrera med ungefär samma hastigheter som de snabbaste landdjuren, men att jämföra hastigheter i luften eller i vattnet med hastigheter på land är inte helt rättvist. Vi har därför sammanställt en lista över de snabbaste djuren på land, det vill säga de djur som kan springa snabbast på marken.
       Det kan ändå vara kul att veta att världens snabbaste djur i alla kategorier är pilgrimsfalken som kan nå svindlande 320 km/h när den dyker. Den nordliga taggstjärtseglaren är dock den snabbaste fågeln i planflykt och kan nå 170 km/h medan den flyger rakt fram. Världens snabbaste djur i vatten är sailfish som kan simma i hela 110 km/h, vilket matchar det snabbaste djuret på land. Som en jämförelse har världens snabbaste människa, Usain Bolt, som mest sprungit i 45 km/h. Han skulle därmed bli ifrånsprungen av både katt och vildsvin, åtminstone på korta distanser. På långa distanser är dock människan ett relativt uthålligt djur, medan exempelvis det snabbaste djuret i världen bara kan göra korta språngmarscher innan det måste vila.
       Att mäta exakt hur snabbt olika djur kan springa är svårt, dels eftersom de flesta är vilda, och dels eftersom djurens snabbhet givetvis varierar från individ till individ. Exempel på djur som hamnar precis utanför listan, men hos vilka det kan finnas individer som kan springa snabbare än 70 km/h, är puma, jaguar, räv, hyena och zebra.
       Här kommer världens snabbaste djur på land, rangordnade efter deras toppfart. Vi har baserat djurens toppfart på flera olika källor vi har hittat, av vilka vi har tagit ett genomsnitt.

12. Struts - 70 km/h

Världens största fågel är också världens snabbaste fågel på land. Denna förmåga har strutsen utvecklat eftersom den till skillnad från andra fåglar inte kan flyga ifrån sina fiender, utan måste springa. Med hjälp av sina kraftiga ben kan strutsen nå hastigheter på 70 km/h, och därmed springa ifrån afrikanska rovdjur som hyenor och till och med världens snabbaste djur (på långa sträckor). Blir den ikappsprungen har den ännu ett vapen - sina sparkar, vilka är kraftfulla nog att döda ett lejon eller en människa. Strutsar är också det djur i världen som lägger de största äggen.

11. Gnu - 70 km/h

Gnuer lever i gigantiska flockar på Afrikas slätter och måste precis som flertalet andra djur på listan kunna springa riktigt fort för att undkomma de snabbaste rovdjuren. Den strimmiga gnuen (bilden) kan trots sitt ganska biffiga utseende springa i hela 70 km/h i flykt (vissa källor anger hastigheter på uppåt 80 km/h). Gnuernas nyfödda kalvar måste snabbt upp på benen för att inte bli mat åt exempelvis lejon, och vanligtvis kan de hoppa och springa utan att ramla inom en timme.

10. Prärievarg - 70 km/h

Prärievargen, eller koyoten, finns i nästan hela Nordamerika och är något snabbare än sina familjemedlemmar räven och vargen. Den kan till exempel jaga ifatt både harar och fåglar, men främst behöver prärievargen sina kvicka ben för att fly från rovdjur. Trots att den är snabbare så är prärievargen ett vanligt bytesdjur för vargar, och även pumor lyckas ibland smyga sig på koyoten. Det händer då och då att prärievargar ger sig på människor, men man känner endast till två attacker som har fått dödlig utgång.

9. Afrikansk vildhund - 70 km/h

Ett hunddjur som uppskattas kunna springa lika fort som prärievargen är den afrikanska vildhunden. På grund av sitt hyenaliknande utseende kallas den även hyenhund, men detta är ganska missvisande eftersom hyenor faktiskt är närmare släkt med kattdjur än hunddjur. Afrikanska vildhundar jagar i flock och kan tack vare sitt numreriska övertag och sin uthållighet fälla snabbare bytesdjur som exempelvis gaseller. Vildhunden är utrotningshotad på grund av människans utbredning i Afrika, och trots att den är skyddad så jagas den ibland av arga bönder efter att ha attackerat deras boskap.

8. Hjortdjur - 70 km/h

Hjortdjur är en familj hovdjur som bland annat innefattar älg, rådjur, ren, kronhjort och dovhjort. Det finns cirka 40 olika arter av hjortdjur runt om i världen, och nästan alla är riktigt snabba när de behöver fly från faror. Både rådjur och älgar kan springa i uppåt 60 km/h, medan världens tredje största hjortdjur, kronhjorten, kan komma upp i cirka 65 km/h. Det snabbaste hjortdjuret i världen tros vara wapitihjorten (bilden) som lever i östra Asien och västra Nordamerika. Wapitin är det näst största hjortdjuret i världen efter älgen, och uppskattas kunna nå hastigheter på 70 km/h i flykt.

7. Hund - 72 km/h

Det snabbaste hunddjuret i världen är faktiskt tamhunden. Men då menar vi givetvis inte hundraser som mops eller chihuahua, utan det framavlade fartmonstret greyhound (bilden). Tack vare sin snabbhet används greyhound som kapplöpningshund, och man har mätt upp hastigheter på 72 km/h på banornas raksträckor. Greyhounds kan även accelerera extremt snabbt och efter att de släppts från burarna så når de sin toppfart på bara sex steg. De passar även väldigt bra som sällskapshundar, även om de gärna smiter från husse eller matte för att jaga djur. Till skillnad från de flesta andra hundraser så använder en greyhound sin syn när den jagar istället för sin näsa.

6. Lejon - 80 km/h

Lejonet är det största rovdjuret i Afrika och det näst största kattdjuret i världen efter tigern. Bland lejonets bytesdjur finns antiloper, gaseller, gnuer och zebror, vilka alla är djur som kan springa väldigt fort. Lejonet kan ofta matcha sina villebråds toppfarter, men de har en jämförelsevis dålig uthållighet och kondition. Därför måste de smyga väldigt nära sina byten, och de attackerar först när de är högst 30 m ifrån dem. Man tror att vissa lejonindivider kan nå upp i 80 km/h, men endast i väldigt korta stunder.

5. Häst - 88 km/h

Hästar finns i alla storlekar och varianter, och vissa hästraser kan galoppera riktigt fort. Engelskt fullblod är den ras som ofta anses vara världens snabbaste häst, och deras medelhastighet på galopptävlingar kan ligga på uppåt 65 km/h, medan de är ännu snabbare i spurtarna. Den allra snabbaste hästrasen är dock den något mindre quarterhästen (bilden), vilken har sämre uthållighet än det engelska fullblodet, men är explosivare på korta sträckor. I tävlingar har man mätt upp hastigheter på hela 88 km/h.

4. Impala - 90 km/h

Impalan lever i Afrika och är en av alla de djurarter som även kallas antilop. Antilop är ett samlingsnamn på cirka 90 olika djurarter som nästan alla ingår i familjen slidhornsdjur. Dock räknas inte alla slidhornsdjur som antiloper, och vissa antiloper är mer släkt med getter och får än med varandra, vilket gör att termen antilop är väldig brokig och svår att använda på rätt sätt. Impalan är ett kvickt och studsigt hjortdjur som i flykt kan komma upp i 90 km/h och göra 9 m långa hopp. Impalan räknades tidigare in i samma underfamilj som gasellantiloperna (nedan), men forskare fann att den var så pass annorlunda att placerades i en alldeles egen underfamilj.

3. Gasellantiloper - 95 km/h

Gasellantiloper är en underfamilij slidhornsdjur innehållandes flera djurarter, däribland gaseller, antiloper och dvärgantiloper. De lever främst på stora slätter i Afrika och Asien, och vanligtvis i grupper med en hanne och flera honor. Bland gasellerna utmärker sig thomsongasellen och grantgasellen (bägge i Afrika) som båda kan nå hastigheter på över 80 km/h. Allra snabbast är dock den afrikanska gasellen med det passande namnet springbock (bilden). Den kan hoppa 4 m upp i luften, göra 15 m långa skutt och komma upp i hela 95 km/h. Och tur är väl det eftersom en av springbockens värsta fiender är det snabbaste djuret i världen.

2. Gaffelantilop - 100 km/h

Gaffelantilopen lever i Nordamerika och är det enda djuret i sin familj samt den enda antilopen i Amerika. Så trots att även den kallas för antilop så ingår den alltså inte i samma familj som gasellantiloperna ovan. Gaffelantilopens största fiender är vargen, prärievargen och puman. Dock kan ingen av dem springa ifatt en frisk och vuxen gaffelantilop, utan de jagar istället unga, gamla eller sjuka individer. Att gaffelantilopen kan springa i otroliga 100 km/h beror enligt en teori på att den en gång i tiden var bytesdjur till den amerikanska geparden, vilken dog ut för cirka 11 000 år sedan.

1. Gepard - 120 km/h

Geparden lever i Afrika och delar av Mellanöstern och är med ganska god marginal världens snabbaste djur, sett till dess toppfart. En gepard kan accelerera från 0 till 100 km/h på cirka 3 s, vilket innebär att den skulle springa ifrån de flesta sportbilarna i starten. Den kan sedan komma upp i häpnadsväckande hastigheter på mellan 110 och 120 km/h! Dock har geparden ingen vidare uthållighet och kan bara hålla toppfart i knappt 500 m. Därför måste den när den jagar först smyga nära sina byten, vilka främst är impalor, thomsongaseller, grantgaseller och springbockar, alla blixtsnabba djur som springer ifrån geparden på längre sträckor. Om inte geparden lyckas fälla sitt byte relativt fort så ger den upp, men mer än 50 % av alla jaktförsök slutar med fördel till geparden, vilket är den högsta siffran i världen bland djur som jagar ensamma (allra bäst på att jaga är den afrikanska vildhunden som i flock lyckas i 80 % av fallen). Trots sin snabbhet så är geparden på grund av sin dåliga uthållighet och brist på råstyrka ganska chanslös när den får konkurrens om sitt fällda byte. Geparden väljer hellre att fly än att fäkta och förlorar i genomsnitt hälften av sina byten till rovdjur som lejon eller hyenor. Dessutom blir cirka 90 % av gepardens ungar tagna av rovdjur under sina första veckor i livet, så trots att geparden är världens snabbaste djur så har den ingen problemfri vardag. Förmågan att kunna springa riktigt fort är något geparden har utvecklat för att kunna överleva, precis som alla andra djur på denna lista.
 
 
Liknande
Senaste
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden