Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Världens 20 fulaste byggnader

Publicerad 10 aug 2012
"Vad tänkte dom på?" är en fråga som dyker upp när man ser dessa skändligheter som av totalt outgrundliga anledningar har låtits uppföras jorden runt. Följ med på en resa bland smaklöshet och gråbetong i denna lista över världens fulaste byggnader.

20. Edificio Mirador i Madrid, Spanien

Det LEGO-inspirerade Mirador Building i Madrid färdigställdes 2005 och designades av en holländsk arkitektstudio i samarbete den spanska arkitekten Blanca Lleó. Att så många inblandade formgivare inte kunde komma fram till något bättre är högst förvånansvärt.

19. Nakagin Capsule Tower i Tokyo, Japan

Nakagin Capsule Tower byggdes färdigt 1971 och består av förfabrikerade, fyrkantiga kapslar fästa vid en betongstomme. Kapslarna är knappt 9 m2 och innehåller antingen små kontor eller lägenheter, tänkta för ungkarlar. Byggnadens invånare röstade 2007 för att huset skulle rivas på grund av oro för asbest och missnöje med eländiga och - hör och häpna - trånga levnadsförhållanden.

18. Centre Georges-Pompidou i Paris, Frankrike

Nej, det pågår ingen renovering, utan det franska konstmuseet i Paris ska faktiskt se ut så här. Byggnadens arkitekter tyckte att det skulle vara snyggt om alla ventilationsrör, vattenrör och elledningar gick utanpå huset, men ända sedan museet invigdes 1977 har dess utseende hatats av parisarna.

17. Fuji TV:s huvudkontor i Tokyo, Japan

Den japanska TV-kanalen Fuji TV är bland annat känd för sina knasiga game shows. Många av programmen spelas in i den här säregna byggnaden, som har en design som är minst sagt egendomlig. Den stora bollen används som observationsdäck för turister.

16. Container City i London, Storbritannien

Vill man bo i en container så finns det numera flera områden i London att välja mellan. Ett byggnadsföretag som specialiserat sig på att göra bostäder av containrar har färdigställt sexton projekt i staden, däribland en containerskola. Lägenheterna i Container City (bilden) är tack och lov fräschare än vad utsidan ger sken av.

15. FBI:s högkvarter i Washington, D.C., USA

FBI:s högkvarter byggdes 1975 i Wahington, D.C. och döptes till J. Edgar Hoover Building. Liksom de flesta andra deprimerande beongkonstruktioner på listan så är huset byggt i arkitektstilen brutalism, och bara byggnaden i sig är en anledning för USA:s mest efterlysta att fortsätta hålla sig undan lagen.

14. Tours Aillaud i Paris, Frankrike

Tours Aillaud är 18 fula höghus som byggdes 1977 i Paris-förorten Nanterre. De kallas även Tours Nuages eftersom det tydligen ska se ut som moln på väggarna (nuages betyder moln på franska). Fönstrena är allt ifrån fyrkantiga till droppformade och själva husen ser ut som ihopbuntade skorstenar.

13. Bolwoningen i 's-Hertogenbosch, Nederländerna

Om man tittar på en satellitbild över den holländska staden 's-Hertogenbosch så ser man snart något som ser ut som 50 golfbollar utslängda i ett grönområde. De futuristiska husen byggdes i början på 80-talet, är 5,5 m i diameter och innehåller fem små rum inklämda på tre våningar (toalett och dusch på mellanvåningen). Varje hus bebos vanligtvis av en eller två vanliga människor (inte utomjordingar), som tydligen ska komma närmare naturen tack vare alla runda fönster i olika riktningar.

12. Habitat 67 i Montréal, Kanada

Habitat 67 byggdes i samband med världsutställningen i Montréal 1967 och är ett av Kanadas mest kända bostadsområden. I likhet med Nakagin Capsule Tower består bostäderna av monteringsfärdiga moduler. Syftet med Habitat 67 var att bygga ett område som inte skulle kännas trist att bo i.

11. Pilgrimskyrkan i Neviges, Tyskland

Den här betongkyrkan i Tyskland ritades av den kända arkitekten Gottfried Böhm och anses vara ett av hans bästa verk. Man börjar ju undra hur hans andra skapelser ser ut.

10. Ponte City i Johannesbuurg, Sydafrika

Ponte City i Johannesburg är det högsta bostadshuset i Afrika, och kanske den fulaste skyskrapan i världen. Den runda byggnaden är ihålig inuti så att mer ljus ska komma in i lägenheterna, och den pryds av det södra halvklotets största reklamskylt. Från att på 70-talet ha varit en eftertraktad adress, huserar här nu mest kriminella som gillar att fylla hålet i mitten med sopor.

9. Royal National Theatre i London, Storbritannien

Den brittiska kungliga nationalteatern huserar i en byggnad som av självaste prins Charles har jämförts vid ett kärnkraftverk. Självklart har någon omdömeslös politiker lyckats få byggnaden kulturminnesmärkt, vilket gör den svår att riva.

8. TV-tornet i Zizkov i Prag, Tjeckien

Hur gör man ett redan fult TV-torn ännu fulare? Jo, man dekorerar det med en massa obehagliga, krypande bebisar. Tornet är det ofrånkomliga landmärket i stadsdelen Zizkov i Prag.

7. Slovak Radio:s huvudbyggnad i Bratislava, Slovakien

Slovakiens public service-kanal Slovak Radio lät 1983 bygga denna uppochnedvända pyramid i huvudstaden Bratislava. Förutom att ha en oestetisk form, så är huset även ett bevis för att påståendet "brunt är fult" faktiskt är sant.

6. Bullring i Birmingham, Storbritannien

Världens fulaste köpcentrum hittar vi i Birmingham, England. Bullring Shopping Centre har böljande former och täcks av 15 000 runda aluminiumskivor. Byggnaden färdigställdes 2003 och ska tydligen likna en paljettklänning.

5. Boston City Hall i Boston, USA

Det sägs att när designen på Bostons stadshus presenterades för stadens borgmästare på 60-talet blev han förskräckt, och någon annan i samma rum ska ha utbrustit "What the hell is that?". Huset blev utsett till "världens fulaste byggnad" i en större undersökning på internet 2008.

4. Elephant Building i Bangkok, Thailand

Thailands nationaldjur, elefanten, hedras i Bangkok med Chang Building, även kallad Elephant Building. Huset från 1995 innehåller både kontor och bostäder och är över 100 m högt, vilket gör att det tyvärr syns över en stor del av staden. Byggnaden är inte ett resultat av en rittävling på en förskola, utan designades av en av Thailands mest kända arkitekter, Sumet Jumsai.

3. Nationalbiblioteket i Pristina, Kosovo

Kosovos huvudstad Pristina är inte direkt den vackraste platsen på jorden, och kronjuvelen i det cementgråa samhället är stadens nationalbibliotek. Den unika byggnaden är sammansatt av flera fyrkantiga betongklumpar, vilka kröns med 99 vita glaskupoler i olika storlekar. Allting täcks av ett fisknätsliknande metallgaller som får hela huset av likna ett fängelse.

2. Ryska ambassaden i Havanna, Kuba

Att vara diskreta var inte direkt vad sovjetkommunisterna tänkte på när de byggde sin ambassad i Havanna 1987. Kubas nära vänskap med Sovjet ledde till att huvudstaden idag övervakas av den i särklass fulaste ambassaden i världen.

1. Torre Velasca i Milano, Italien

Milanos citykärna domineras av denna förfärliga skapelse, en minst sagt innovativ skyskrapa som byggdes på 50-talet. Arkitekterna blandade modernistisk betongarkitektur med former från medeltida slott, och resultatet blev det fulaste huset i hela världen.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan