Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Byggnadsverk

Sveriges brantaste skidbacke

Publicerad 23 mars 2016
Den brantaste skidbacken i Sverige ligger i Dalarna och har ett minst sagt passande namn.
I Idre Fjäll finns Chocken, en svart pist som på sina översta ställen har lutningar på hela 46 grader (90 grader är rakt ner). Backen har ett olycksdrabbat förflutet och har tidvis fått hållas stängd på grund av bristande säkerhet. År 2001 tumlade en pistmaskin utför backen när vajern som den vinchades upp med brast. År 2013 hände det igen, men den här gången gled pistmaskinen ner utan att volta, och pistmaskinföraren klarade sig utan skador.

Chocken var tidigare 48 grader brant uppe vid krönet, men delar av det sprängdes bort för att göra backen säkrare. Trots det anses Chocken fortfarande vara Sveriges brantaste backe, och kanske även Nordens. Dock är det svårt att jämföra skidbackars lutning, och Idre Fjäll själva nöjer sig numera med att hävda att Chocken är den brantaste backen i Dalarna, kanske för att inte riskera att trampa någon annan skidort på tårna. Sveriges näst brantaste backe anses vara Väggen i Hundfjället som sägs ha en lutning på 45 grader. Andra branta backar är Rännan i Lofsdalen som har en lutning på 42 grader, och Nol i Egga i Funäsdalen som lutar någonstans runt 40 grader. Sedan finns det många kortare branter i skidbackar runt om i landet som är rejält branta - Stövelbranten i Störtloppet och den övre östra delen av Slalombacken i Åre har båda lutningar som kan mäta sig med Chocken.

I april i år körs både SM och världscupen i speedski i Chocken, där farter uppåt backrekordet på 179 km/h kommer att nås (intressant är dock att Väggen i Sälen har ett snabbare backrekord - 198 km/h). Filmen längst ner visar speedski-åkaren Mats Abrahamsson i Chocken år 2013.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons