Sveriges längsta skidbacke
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Byggnadsverk

Sveriges längsta skidbacke

Publicerad 25 mars 2016
Den längsta skidbacken i Sverige ligger ganska förklarligt i skidorten med högst fallhöjd.
I Åre kan du ta liften upp till 1 274 m.ö.h. och sedan åka hela 890 höjdmeter ner till byn igen - den högsta fallhöjden i landet. Den längsta skidbacken i liftsystemet heter Långsvängen och den går verkligen från toppen till botten. Den blå pisten slingrar sig först ner på sidan av Åreskutan, förbi skidområdena Tväråvalvet och Stendalen, och svänger sedan tillbaka mot byn via Ullådalen, Rödkullen och Bräcke. Den sammanlagda längden är hela 6,5 km! Även om Långsvängen mestadels är en smal transportled så är åkningen från kalfjäll till björkskog både varierande och ganska charmig. Det finns dock några brantare partier som barnen kanske inte gillar, och ännu värre, en lång flack övanför Ullådalen där det gäller att ha tur med glidet och vindriktningen.

Sveriges näst längsta nedfart kan du få i Hemavan. Från toppen till botten kan du få ihop någonstans mellan 5 och 5,5 km, beroende på vilken väg du tar. Nedfarter på mellan 3 och 3,5 km finns i Stora Blåsjön, Lofsdalen, Bydalen och Björkliden. Sälens längsta skidbacke är 1,8 km.

Den översta bilden visar Gondolens bergstation på Åreskutan, ungefär där Långsvängen börjar. Den mellersta bilden visar VM8:ans dalstation där Långsvängen slutar.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons