Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Jorden

Världens största meteorit

Publicerad 2 apr 2016
Världens största meteorit är den cirka 60 ton tunga Hobameteoriten i Namibia.
Den upptäcktes 1920 av en bonde när han jagade på sin mark. Då stack bara toppen av meteoriten upp. Marken meteoriten ligger på skänktes senare till staten och idag finns ett litet turistcentrum på platsen. Hobameteoriten är ungefär 3 m lång, 3 m bred och 1 m hög. Det är tillåtet att ta på den och klättra upp på den.

Den har en ovanlig form i och med att den är platt. Detta kan ha gjort att den studsade ett par gånger på atmosfären - samtidigt som delar av den brann upp - innan den saktat ner tillräckligt för att falla ner genom den. Man tror att nedslaget skedde för runt 80 000 år sedan och att den slog ner med en hastighet av endast 300 m/s, vilket ledde till att den inte bildades någon nämnvärd krater. Hobameteoriten har aldrig flyttats från den plats den landade på.

Jordens har förstås träffats av meteoroider, asteroider och kometer som var mycket större än Hobameteoriten. Men Hobameteoriten är den största, hela, rymdsten man känner till som överlevt färden ner till jordytan utan att brinna upp eller explodera.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons