Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Sveriges 10 vackraste städer

Uppdaterad 27 feb 2017
Vi tycker att de finaste städerna i Sverige främst är de som innehåller gamla och välbevarade hus och där miljonprogrammets hemska arkitetkur inte tagit över. Därför är de flesta städerna på vår lista små tätorter i södra halvan av Sverige (där majoriteten av landets riktigt gamla samhällen ligger). Det kan vara intressant att nämna att ordet stad nuförtiden saknar rättsstatus och att vi i denna artikel även kallar små tätorter för städer. Här är vår lista över Sveriges vackraste städer!

10. Sigtuna

Sigtuna grundades i slutet av 900-talet och kan vara Sveriges äldsta ännu existerande stad. Den fina och förnäma ortens gamla anor märks tydligt runt Stora gatan (bilden).

9. Mariefred

År 1537 lät Gustav Vasa bygga nuvarande Gripsholms slott, och snart växte Mariefred fram bredvid. Medan andra städer industrialiserades på 1800-talet stannade Mariefred upp i utvecklingen och blev den slumrande idyll det är idag.

8. Nora

Nora är en charmig stad i Bergslagen där de gamla trähusen bevarats, mycket tack vare före detta stadsarkitekten Anders Håberger. Stadsarkitekter som envist motarbetat förfulande nybyggen har arbetat i många av städerna på denna lista...

7. Eksjö

... som i Eksjö i Småland. Eksjö kallar sig tillsammans med Nora och Hjo för de tre trästäderna. Alla tre har tilldelats utmärkelser av Europa Nostra, en inflytelserik organisation som arbetar för bevarandet av Europas gemensamma kulturarv.

6. Gränna

Gränna är nog mest känt för sina polkagrisar, men staden är också en av Sveriges finaste. Här finns trävillor med prunkande trädgårdar, branta tvärgator, trevliga butiker och en fin utsikt över Vättern och Visingsö.

5. Trosa

Trosa kallar sig skämtsamt för "världens ände", men här är långt ifrån så eländigt som det låter. Staden ligger skyddat vid Östersjökusten och är en populär hamn för båtfolk. Åpromenaden längs Trosaån och alla låga trähus gör staden tills en av Sveriges mest pittoreska.

4. Vadstena

Vadstena blev stad på 1400-talet och har förutom trähus från 1700- och 1800-talet även kvar byggnader från medeltiden. Här finns en massa historia att titta på, som Vadstena slott (bilden). Läget är också fint, på Vätterns östra strand.

3. Hunnebostrand

Hur ska man kunna välja EN av alla vackra orter på västkusten? Svaret är - det går inte. Därför låter vi idylliska Hunnebostrand även representera de andra kanditaterna, och då menar vi främst Marstrand, Grundsund, Fiskebäckskil, Lysekil, Smögen, Fjällbacka och Grebbestad.

2. Åre

Åre
Vintersportorten Åre ligger naturskönt i Jämtlandsfjällen, vid foten av 1 420 m höga Åreskutan och invid Åresjön. De senaste 15 åren har byn växt och börjat leva även på sommaren. Kanske är det också då som Åre är som vackrast. De flesta nyproducerade husen är byggda i en modern men ändå "fjällig" stil som passar byn. Men det är främst byns vackra läge mellan berg och vatten som ger den en andraplats på vår lista.

1. Visby

Visby uppstod redan på 1200-talet och finns med på Unescos världsarvslista. Innanför ringmuren finns ruiner blandat med välbevarade medeltida byggnader och andra historiska sevärdheter. Visserligen bor de flesta av stadens invånare utanför ringmuren - och några av de andra stadsdelarna ser inte jätteroliga ut - men Visby är ändå en unik och fängslande stad. Sveriges vackraste stad helt enkelt!

Andra fina tätorter i Sverige som vi vill tipsa om är Karlskrona, Vaxholm, Kalmar, Hjo, Söderköping, Ystad, Öregrund och Sundborn.

 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan