Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Djur

Världens 10 smartaste kattraser

Uppdaterad 9 feb 2017
Vilken kattras är egentligen den mest intelligenta? Att sammanställa en lista över de smartaste katterna är svårt. Det finns inga riktiga studier på olika kattrasers färdigheter i att lyda och lära sig kommandon såsom det gör med hundraser. Kanske beror det på katters flexibla attityd till samarbete. I brist på vetenskapligt material har vi istället finkammat internet efter de mest trovärdiga rangordningarna av kattrasers intelligens, gjorda av allt från Animal Planet[1][2] till veterinärer[3], kattmatstillverkare[4] och kattägare, och av alla dessa har vi sammanställt vår egen topplista. Man kan säga att vår lista är en genomsnittlig lista av de få trovärdiga listorna som finns på nätet. Vår lista blir dock subjektiv eftersom vår källinformation främst baseras på kattrasers villighet att interagera med oss människor, vilket gör att sociala och aktiva raser oftast toppar listorna. Det behöver inte vara så att en kattras som är mindre social också är mindre intelligent, men de tenderar ändå att ranka lägre. Nåväl, här är de 10 smartaste kattraserna. Vi har bara listat raser som är godkända av internationella raskattsförbundet FIFE. Tänk på att den här listan inte talar om vilka kattraser som blir bäst husdjur.

10. Maine coon

"Den snälla jätten" härstammar från den amerikanska delstaten Maine. Ursprungskatten var enligt en myt en korsning med en tvättbjörn (raccoon på engelska), därav namnet maine coon. Den anses ofta vara den största kattrasen. En maine coon brukar vara ganska självständig, men ändå sällskaplig. Den är nyfiken och lättlärd och använder gärna sina bamsetassar till att öppna dörrar. Många maine coons gillar vatten och att jama ljudligt.

9. Ocicat

Den prickiga ocicaten kommer ursprungligen från USA, där den första individen troligtvis uppstod på 60-talet genom en oavsiktlig parning mellan en siames och en abessinier. Namnet ocicat kommer, via omskrivningar, från att den liknar en ozelot och att den skapades av misstag (accident på engelska). Ocicaten är livlig, social, intelligent och påhittig. Den beskrivs som ganska "hundlik" i sättet och hittar eventuellt på egna rackartyg om den inte aktiveras.

8. Norsk skogkatt

Norsk skogkatt är med sin storlek, kraftiga käke och långa päls väldigt lik maine coon. Den har även ett liknande temperament, men pratar dock med lite lägre volym. Skogskatten från Norge är känd för att klättra och vill gärna befinna sig högt upp på hyllor eller klösträd. Enligt en gammal nordisk legend är den en bergslevande magisk katt som kan klättra på lodräta bergsväggar inga andra katter klarar av. Den är intelligent, snäll och trivs med människor. Den har också mycket energi och är duktig på att jaga möss och fåglar.

7. Sibirisk katt

Den sibiriska katten har ett liknande temperament som och är nära släkt med den norska skogkatten, med skillnaden att den funnits i Ryssland i flera hundra år istället för i Norden. Den är starkt byggd och känd för att vara duktig på att hoppa. En sibirisk katt gillar att prata och att vara nära människor. Den behöver aktiveras och tycker om att leka och lära sig saker.

6. Cornish rex och devon rex

Cornish rex och devon rex är två engelska kattraser som är mycket lika varandra till både temperament och utseende, så de får därför dela på listans sjätteplats. Kattraserna är kända för sin jättekorta, vågiga päls som ger dem ett väldigt slankt utseende. De ansågs länge vara en och samma ras, men idag vet man att deras korta päls uppkommit genom två skilda genmutationer. De är båda intelligenta, påhittiga och viljestarka katter som behöver mycket stimulans. Bilden visar en devon rex.

5. Abessinier och somali

Abessiniern troddes länge härstamma från det gamla afrikanska kejsardömet Abessinien (nuvarande Etiopien och Eritrea), men nyare forskning pekar på att den kan komma från Egypten. Den graciösa katten har en unik päls där varenda hårstrå har två eller fler färgband. Somali är en långhårig variant av abessiniern. Båda kattraserna är väldigt aktiva och behöver en ägare som engagerar sig och leker med dem. De beskrivs som egensinniga, nyfikna och läraktiga katter som inte vill vara ensamma. Bilden visar en abessinier.

4. Bengal

Bengalen är resultatet av ett långt avelsarbete där tamkatter korsades med asiatiska leopardkatter (Prionailurus bengalensis). Resultatet blev en snäll katt med ett leopardliknande utseende. Den är självständig, pigg och nyfiken och många gillar att bada. Bengalens vilda gener kan göra sig påminda ibland och den behöver sysselsättning för att må bra. Den pratar gärna.

3. Burma

Den eleganta burman härstammar som namnet antyder från landet Burma i Asien och rasen togs fram genom avling med siameskatter. Burmakatter är kända för att prata mycket, och de är ofta väldigt tillgivna och följer gärna efter sina ägare. De är inte särskilt självständiga, utan vill gärna leka apport med människor och trivs inte ensamma. Deras intelligens och tillgivenhet gör att de till sättet kan påminna om hundar.

2. Sphynx

Till skillnad mot vad man kan tro så härstammar inte sphynxen från Egypten, utan troligtvis från en hårlös katt som föddes i Kanada på 60-talet. Rasen är känd för sin nakna, veckade hud, vilken är känslig för sol och kyla. Den har faktiskt lite fjun på kroppen och att klappa den kan kännas lite som att smeka en varm persika. Sphynxar är kända för att vara kloka, energiska, och extroverta. De möter gärna sina ägare vid dörren och är nyfikna på främlingar. När TV-kanalen Animal Planet försökte ranka de intelligentaste kattraserna kammade sphynxen hem förstaplatsen.[1]

1. Siames, balines, orientalisk korthår och orientalisk långhår

Världens smartaste kattras är inte en utan flera. Vi har valt att låta fyra kattraser dela på förstaplatsen eftersom de alla är väldigt närbesläktade och mycket lika till både utseende och temperament. Alla fyra ingår i siames- och orientalgruppen (grupp IV) i FIFES rasindelning. Siamesen härstammar från Siam (nuvarande Thailand) och har funnits naturligt i flera hundra år. Balinesen har inget med ön Bali att göra, utan är en långhårig variant på siamesen. Orientalisk korthår är i stort sett en siames utan "masken" i ansiktet och med en annan ögonfärg. Detsamma gäller orientalisk långhår, med skillnaden att den har längre päls. Alla fyra raserna har samma eleganta kroppsform och det utmärkande trekantiga ansiktet med mandelformade ögon, lång nos och stora öron. Siames- och orientalkatter är mycket intelligenta och utåtriktade. De är sällskapliga och kärleksfulla och gillar att vara omkring människor och andra katter. De vill inte ligga i soffan och sova hela dagarna, utan vill aktiveras, leka och utforska. De behöver alltså engagerade ägare, som ofta kommer att få höra katternas karaktäristiska pratande. Bilden visar en siames.
Referenser
[1]
"What is the Smartest Cat Breed?". Candidae. Publicerad 4 okt 2012. Läst 9 feb 2017.
[2]
"Cat breed selector". Animal Planet. Läst 9 feb 2017.
[3]
"Top 8 Smartest Cat Breeds". Pet360. Läst 9 feb 2017.
[4]
"Smartest Cat Breeds". Purina. Läst 9 feb 2017.
 
 
Liknande
Senaste
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden