Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Jorden

Världens 7 vackraste sjöar

Publicerad 27 feb 2012
Få saker är så lugnande som en spegelblank sjö i en vacker omgivning. Azurblått vatten inramat av grönskande berg kan få vem som helst att längta bort från den gråa vardagen. Vi listar världens sju vackraste sjöar.

7. Lake Matheson, Nya Zeeland

På den natursköna Sydön i Nya Zeeland ligger Lake Matheson. Sjön är känd för att den reflekterar Nya Zeelands två högsta berg, Mount Cook (till höger, 3 754 m.ö.h.) och Mount Tasman (till vänster, 3 497 m.ö.h.). Vattnet i Lake Matheson är mörkbrunt och ofta spegelblankt, vilket tillsammans med de närliggande bergen skapar de perfekta förutsättningarna för vilken amatörfotograf som helst att ta den ultimata naturbilden. Den välbesökta sjön omringas av ursprunglig regnskog där turister även kan njuta av Nya Zeelands inhemska djur- och växtliv.

6. Comosjön, Italien

Comosjön (eller Lago di Como som den heter på italienska) ligger i norra Italien, cirka 45 minuters bilresa från den hektiska storstaden Milano. Sjön är den tredje största i Italien och en av de djupaste i Europa med sina 410 m. Den är formad som ett upp och nedvänt Y och kantas av pittoreska småstäder och vackra berg. Precis norr om sjön börjar Alperna, och de snötäckta topparna i horisonten blandat med medelhavsklimatet vid sjön lockar till sig mängder av besökare varje år. Lago di Como har sedan romartiden varit en tillflyktsort för rika och berömda och det finns massor av exklusiva palats längs stränderna. Bland de moderna kändisar som har eller har haft hus vid sjön finns Madonna, Gianni Versace, Ronaldinho, George Clooney och Sylvester Stallone.

5. Wu Hua Hai, Kina

Wu Hua Hai ligger i världsarvet Jiuzhaigou, en avlägsen dal i Kina som var okänd för allmänheten fram till 70-talet. I den storslagna dalen finns flera vattenfall och färgsprakande sjöar, varav den mest framträdande är Wu Hua Hai, eller "Five Flower Lake". Namnet kommer från att olika mineraler gör att färgen på vattnet skiftar i flera olika färger. Sjön är kristallklar och botten pryds av uråldriga fallna trädstammar som bevarats tack vare vattnets ovanliga sammansättning. Five Flower Lake ligger på en höjd av 2 472 m.ö.h. men fryser aldrig på vintern, vilket troligtvis beror på att vatten från varma källor rinner in i den.

4. Crater Lake, USA

Crater Lake ligger i Oregon, USA, och är en närmast cirkelrund sjö som är känd för sitt djupblåa och klara vatten. Den är ungefär en mil i diameter och hela 594 m djup, vilket gör den till den djupaste sjön i USA. Crater Lake ligger i en så kallad caldera, en djup kraterliknande formation som bildades för 7 000 år sedan när vulkanen Mount Mazama fick ett stort utbrott och efter det uttömd sjönk ihop. De följande seklerna skedde flera små utbrott i calderan som skapade "minivulkaner", varav en sticker upp över ytan och bildar ön Wizard Island. Det pågår fortfarande lite hydrotermisk aktivitet på sjöbotten, vilket är ett tecken på att Mount Mazama i framtiden kan få ännu ett utbrott. Crater Lake ligger på en höjd av 1 883 m.ö.h. och har inga in- eller utlopp. Vattnet är väldigt rent och har ett siktdjup på mellan 30 och 40 m. Medeltemperaturen i sjön är cirka 3,3 °C, men på sommaren kan ytvattnet bli uppåt 12-15 °C varmt. Det finns en badplats som brukar vara öppen för allmänheten i juni.

3. Lago de Atitlán, Guatemala

Lago de Atitlán ligger i Guatemala och är med sina 340 m den djupaste sjön i Centralamerika. Den har inga utlopp och ligger i en gigantisk caldera som skapades vid ett vulkanutbrott för 84 000 år sedan. Sjön omringas av brant grönskande terräng och ett dussin färgglada gamla Mayaindian-byar. Allra mest känd är sjön för de tre stora vulkanerna som reser sig olycksbådande i kulisserna, av vilka den högsta är Volcán Atitlán med 3 557 m.ö.h. Den magnifika panormavyn som besökare till Lago de Atitlán bjuds på gör att sjön ofta sägs vara världens vackraste sjö.

2. Plitvicesjöarna, Kroatien

Plitvicesjöarna ligger i Kroatien och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Nationalparken består av 16 sjöar som ligger på mellan 480 och 636 m.ö.h. Eftersom bergen runt om sjöarna till stor del består av kalksten är även vattnet i sjöarna väldigt kalkrikt. Avlagringar av kalksten har gjort att sjöarna bildar naturliga terasser, vilka sitter ihop med massor av strilande vattenfall. Färgen på sjöarna skiftar ofta och beror på solljusets vinkel samt hur mycket mineral och organismer som finns i vattnet för stunden. Plitvicesjöarna är ett av Kroatiens populäraste turistmål och lockar till sig runt en miljon besökare varje år.

1. Moraine Lake, Kanada

Vill man hitta världens vackraste sjöar ska man resa till Klippiga bergen i Kanada. Moraine Lake ligger 1 884 m.ö.h. i den vackra provinsen Alberta. Sjön får sitt vatten från smältande glaciärer, och stora mängder bergsdamm gör att vattnet får en härlig turkos färg. Moraine Lake är ett populärt mål för vandrare, men tidvis är vandringslederna avstängda på grund av att grizzlybjörnar är aktiva i området. Vyn över sjön och de spetsiga bergstopparna i bakgrunden är i Kanada känd som "the Twenty Dollar View", eftersom den förr fanns illustrerad på den kanadensiska tjugodollarsedeln. Moraine Lake ligger i Banff National Park som är med på UNESCO:s världsarvslista. I nationalparken finns även flera andra underbart vackra sjöar, varav de mest kända är Peyto Lake och Lake Louise.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons