Världens 8 mest skräckinjagande fiskar
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Djur

Världens 8 mest skräckinjagande fiskar

Publicerad 1 jan 2012
Vet du vad som lurar under ytan? I världens vatten finns många fiskar som är behagligt vackra att titta på, medan andra har ett utseende som får det att spritta i kroppen av obehag. Fula fiskar, farliga fiskar, äckliga fiskar, läskiga fiskar och rent av fasaväckande fiskar! Bläddra till botten för att se vilken otäcking som är världens mest skräckinjagande fisk.

8. Piraya

Ingen fisk är så mytomspunnen som den sydamerikanska pirayan! Även om många av myterna är överdrivna så är pirayor ändå ovanligt blodtörstiga allätare med uppseendeväckande vassa tänder.

7. Havskatt

Havskatter, eller kattfiskar som de också kallas, lever på botten i kalla hav på norra halvklotet och blir ofta över en meter långa. De har karaktäristiskt kraftiga käkar med spetsiga tänder i fram och knölformiga i bak som enkelt krossar deras byten. En kattfisk äter faktiskt inte andra fiskar, utan gaddarna är specialanpassade för kräftdjurs och tagghudingars hårda skal. Havskatt är en populär matfisk och tyvärr starkt hotad av överfiske, speciellt utanför Skandinaviens kuster och i resten av Atlanten.

6. Ormhuvudfisk

Ormhuvudfiskar är en familj rovfiskar som lever i sötvatten i Afrika och Asien och kan bli runt en meter långa. Inte nog med att de ser ut som ormar, de kan även andas luft i flera dagar och ringla iväg några hundra meter på land. Eftersom att de är på toppen av näringskedjan och inte har några naturliga fiender kan ormhuvudfiskar ibland bli en invasiv art, vilket betyder att de kan invadera och skada ekosystem utanför sitt ursprungsområde.

5. Trollhaj

Trollhajen, eller "Goblin Shark", karaktäriseras av sin långa näsa och utskjutbara käke. Den finns i många av världshaven, men då den ibland simmar på över en kilometers djup skådas den väldigt sällan av människor. Man vet väldigt lite om hur trollhajen lever och förökar sig, men trots att den är sällsynt klassas den inte som utrotningshotad.

4. Muräna

Muränor är en familj ålartade fiskar som ofta är grannskapets farligaste invånare. De lever i vatten över hela klotet, gömmer sig i hålor på dagarna och kommer fram på nätterna för att jaga. Muränan har ett rykte om sig att attackera dykare, men egentligen håller den sig helst undan människor. Den mest uppseendeväckande arten är tigermuränan med sin färglada kropp och sina långa, glasartade tänder.

3. Kråshaj

Den förhistoriska kråshajen (frilled shark på engelska) finns på djupt vatten i Atlanten, Stilla Havet och Indiska Oceanen och observeras väldigt sällan levande. Den har en speciell ormliknande kropp och massor av sylliknande tänder. Filmen visar en levande kråshaj som fångades vid ytan utanför Japans kust 2007. Den var förmodligen sjuk när den hittades och avled tyvärr efter bara några timmar i fångenskap.

2. Blobfish

Blobfish lever utanför Australien och Tasmanien, ibland på över en kilometers djup. För att klara trycket på sådana djup är kroppen en geléartad massa med en densitet något lägre än vatten, vilket gör att den automatiskt flyter en bit ovanför havsbotten. Den äter det som flyter förbi framför näsan och är väl egentligen inte lika skräckinjagande som den är hjärtskärande ful. Blobfish hotas av utrotning på grund av att den blir bifångst vid fiske genom bottentrålning.

1. Anglerfish

Ser den bekant ut? Japp, monstret från Hitta Nemo finns på riktigt! På svenska kallas denna familj fiskar för marulkartade fiskar, och de karaktäriseras av "metspöt" mellan ögonen som de använder för att locka till sig sitt byte. Även om marulk, den svenska medlemmen i familjen som finns i Kattegatt och Skagerack, ser tillräckligt läskig ut, så finns det riktiga skräckexemplar i andra delar av världen. Bilden visar en Black Seadevil, eller Melanocetus johnsonii, en art med primitivt utseende, sylvassa gaddar och ett självlysande spröt som enkelt kan hypnotisera en intet ont anande clownfisk på jakt efter sin bortrövade son.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons