Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Jorden

Sveriges 5 vackraste platser

Publicerad 9 juni 2016
Sverige är fint! Men många svenskar reser hellre utomlands än till de bästa och mest självklara resmålen i sitt eget land. Därför har vi sammanställt en lista över de platser i landet som vi tycker att varje svensk borde besöka åtminstone en gång innan han/hon dör. Här är Sveriges 5 vackraste platser! Har du verkligen besökt alla?

5. Gotland

Gotland med sin vackra residensstad Visby är ett av Sveriges populäraste semestermål. Anledningen är bland annat att Gotland tack vare sitt isolerade läge och sin kalkstensgrund har en natur som skiljer sig från övriga Sverige. Detta är särskilt tydligt längs kusterna, där långa sandstränder, raukar och en (nästan) ständigt skinande sol ger besökare känslan av att befinna sig i utlandet.

4. Västkusten

Västkusten - närmare bestämt den del av Sveriges västra kust som sträcker sig från Göteborgs skärgård upp till Norge - är utan tvekan en av landets vackraste platser. Det kalla saltvattnet och brännmaneter kanske avskräcker vissa badare, men klipporna, småstäderna, sjöbodarna, maten, havsdoften och den obrutna horisonten är bara några av anledningarna till varför alla borde besöka Västkusten.

3. Stockholms skärgård

I Stockholms skärgård är öarna mer väderskyddade och havet mindre salt. Stora delar av skärgården känns faktiskt som ett sjölandskap, men tack vare ett utvecklat färjesystem kommer man lätt ut mot de yttre kobbarna. Stockholms skärgård börjar vid Landsort utanför Nynäshamn och sträcker sig 15 mil norrut till Arholma utanför Norrtälje. Att utforska hela skärgården tar nog en halv livstid, men ingen fara - alla hittar snabbt ett smultronställe.

2. Kebnekaisemassivet

Kebnekaisemassivet är inte bara Sveriges högsta plats utan också en av de vackraste. Förutom Sveriges två högsta toppar, sydtoppen och nordtoppen, innehåller bergsmassivet flera andra spektakulära toppar plus glaciärer, dalar och vatten. Sydtoppen (nedersta bilden) utgörs för övrigt av Sveriges högsta toppglaciär, som på grund av smältning snart kommer göra den mer svårbestigna Nordtoppen till Sveriges högsta topp. De vackra och häftiga vyerna - både underifrån och ovanifrån - gör Kebnekaise till en plats som alla borde besöka någon gång i livet.

1. Sarek

Sarek är en nationalpark i Lappland och ett populärt resmål för erfarna fjällvandrare. Här finns stora glaciärer, storslagna dalgångar och runt 200 bergstoppar över 1 800 m (varav sex toppar över 2 000 m). Sarek ingår tillsammans med tre omgivande nationalparker i världsarvet Laponia, vilket är Europas största område med praktiskt taget helt orörd natur. I Sarek finns varken mobiltäckning, leder eller övernattningsstugor, så nationalparken är definitvt det ställe på listan som är mest komplicerat att besöka. Men det är just nationalparkens vildhet som gör att den enligt oss är Sveriges vackraste plats. Nedersta bilden visar Sareks kanske populäraste utsikt - Rapadalen och Laitauredeltat sedda från berget Skierfe.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan