Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Jorden

Sveriges 6 häftigaste vattenfall

Publicerad 7 jun 2016
I samband med Sveriges nationaldag fokuserar vi extra på vårt egna vackra land. Idag har vi tittat på vilka vattenfall som gömmer sig i Sverige, och hittat sex stycken som vi tycker är landets häftigaste. Nästa gång du är i närheten av något av dem - missa inte chansen att besöka det.

Urvalet till denna lista är gjort efter höjd, vattenmängd och skönhet. Ett riktigt häftigt vattenfall hyser alla egenskaperna. Just höjden kan vara svår att avgöra eftersom den ofta anges på olika sätt. Ibland räknar man den totala höjden av flera vattenfall som följer efter varandra, och ibland räknar man endast höjden på det högsta vattenfallet. Likaså räknar man ibland med delar som inte är lodräta, medan man ibland endast räknar höjden där vattnet faller fritt. I denna lista har vi försökt vara tydliga med vilken höjd som avses, även om felmarginalen säkerligen kan vara ett par meter. Missa förresten inte vår lista över Världens häftigaste vattenfall.

Här är Sveriges häftigaste vattenfall - och ett hedersomnämnande.

6. Älgafallet

Sveriges sjätte häftigaste vattenfall är Älgafallet precis på norska gränsen i nordligaste Bohuslän. Det ligger lättillgängligt nära en väg och får inte missas om man är i närheten. Det har en fallhöjd på hela 46 m (ej fritt fall) och kan ha stora vattenmassor under vår och höst. På norska heter vattenfallet Elgåfossen istället. Älgafallet är det enda vattenfallet i denna lista över Sveriges häftigaste vattenfall som ligger i Götaland. Här är Älgfallet fantastiskt filmat av Kristofer Göthe.

5. Fettjeåfallet

Fettjeåfallet ligger nära Klövsjö i Jämtland, 12 mil söder om Östersund. Det har en fallhöjd på magnifika 60 m (ej fritt fall), även om det inte verkar finnas några tydliga uppgifter om det är den totala fallhöjden eller det högsta av de två delfallen. Men högt är det och vattnet landar i en vacker, inbjudande, lagunliknande göl. För att nå vattenfallet, som är en del av Storfettjeån, går man 2 km från en bilparkering.

4. Hällingsåfallet

Hällingsåfallet ligger vid Gäddede nära den norska gränsen i nordvästra Jämtland (tre och en halv timmes bilfärd från Östersund). Vattenfallet är en del av Hällingsån. Med sin höjd och sitt utseende förtjänar den tveklöst en plats på denna lista över Sveriges häftigaste vattenfall. Vattnet är hela 42 m högt (ej räknat fritt fall) och vattnet faller rakt ner i en kanjon, vilken enligt vissa källor är norra Europas längsta. I kanjonen råder ständig dimma och när solen skiner syns nästan alltid regnbågen. Hällingsåfallet nås genom en 2 km lång vandring från en parkering.

3. Ristafallet

Ristafallet i indalsälven är inte jättehögt - endast 14 m (fritt fall). Men det är hela 50 m brett och kan under våren ha en volym på nära 400 kubikmeter per sekund. Det kan mycket väl vara Sveriges största vattenfall mätt till vattenflöde! Tännforsen (nedan) brukar oftast kallas Sveriges största vattenfall, men faktum är att Ristafallet ligger nedströms Tännforsen i samma älv, och här torde älven ha samlat på sig mer vatten. Det är också ytterst vackert. Det delas på mitten av en holme och det går endast att se ena halvan av vattenfallet från vardera sida. På vintern fryser fallet normalt och det går att nå holmen, där en grotta finns. Ristafallet ligger 2 mil öster om Åre, precis vid E14. I Ronja Rövardotter fick Ristafallet gestalta Glupafallet.

2. Njupeskär

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall. Det är totalt 93 m högt, där det högsta fria fallet är massiva 70 m. Njupeskär ligger långt från någon stor ort och nära den norska gränsen. Man hittar det i Dalarna, ungefär 4 mil från Särna. Njupeskär ingår i Fulufjällets nationalpark, som även är hem till världens äldsta träd. Vattenfallet nås genom en 2 km lång stig, där man på ett mäktigt sätt närmar sig vattenfallet rakt framifrån. På vintern är det tillåtet att isklättra på Njupeskär.

1. Tännforsen

Tännforsen brukar kallas Sveriges största vattenfall, det vill säga det vattenfall som i genomsnitt släpper igenom mest vatten per sekund. Allra mest är det under vårfloderna, då 200-400 kubikmeter vanligtvis passerar varje sekund. På våren 1995 sattes rekordet med 740 kubikmeter per sekund. Ett sådant vattenflöde skulle fylla fyra trerumslägenheter till taket på en sekund! Men - troligtvis är Ristafallet ännu större när det kommer till vattenflöde (se ovan). Dock kan Tännforsen vara störst i Sverige när det kommer till "vägg" av vatten. Vattenfallet är hela 60 m brett och 38 m högt (varav 32 m är fritt fall). Tännforsen är precis som Ristafallet en del av Indalsälven och ligger 2 mil väster om Åre i Jämtland. Som besökare parkerar man en bit ifrån fallet, vid en restaurang och butik, och kan sedan gå en trevlig och lättillgänglig stig fram till vidundret. Tännforsen fryser normalt på vintern och är riktigt häftig även då. På äldre fotografier av Tännforsen finns en stor sten mitt i vattenfallet. Det var Björnstenen, döpt efter sägnen om att en björn en gång skulle korsa fallet men fastnade i mitten. Björnstenen lossnade helt plötsligt under vårfloden 1992, utan att någon såg. Tännforsens mäktighet och skönhet gör det till Sveriges häftigaste vattenfall.

Hedersomnämnande: Stora Sjöfallet

Stora Sjöfallet ligger långt ut på fjället cirka 20 mil nordväst om Jokkmokk. Vattenfallet var en gång i tiden troligtvis Sveriges största, större än Tännforsen. Kanske var det till och med norra Europas största, större än alla vattenfall i Norge. Men idag är Lule älv sedan länge uppdämd och omledd på flera ställen för att istället passera olika vattenkraftverk i kontrollerad mängd. Så idag strilar det endast lite vatten i Stora Sjöfallet. Stora sjöfallet har en fallhöjd på runt 40 m (ej fritt fall). År 2015 återfick Stora Sjöfallet sin forna glans under ett tag, när vattenkraftverket Viestas skulle repareras och vatten från Suorvadammen tömdes den gamla vägen istället. På det här fotografiet från år 1900 syns Stora sjöfallet när det fortfarande var orört.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan